Filet z kurczaka faszerowany szpinakiem i serem feta

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Aromatyczna, pełna smaku potrawa idealna kiedy spodziewamy się gości, ponieważ możemy przygotować ją wcześniej a później podgrzać w piekarniku

  • 60 min

Składniki:

  • Porcja dla 8 osób:
    8 pojedynczych filetów z kurczaka
    3 pęczki szpinaku
    Opakowanie sera feta
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki curry
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    Papryczka chilli
    Gałązka świeżego tymianku
    Garść listków szałwii
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka faszerowany szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy i podsmażamy na maśle aż zmięknie. Studzimy. Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokruszony ser feta, pieprz i czosnek (ja nie dodawałam soli ponieważ ser feta jest słony, sale jeśli dla kogoś farsz jest za mało słony spokojnie może dodać ½ łyżeczki soli).
    Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę i nakładamy farsz, spinamy wykałaczkami tak aby farsz nie wypływał. Każdy nafaszerowany filet lekko solimy i pieprzymy z wierzchu.
    Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy pół posiekanej papryczki chilli i 2 łyżeczki curry, chwilę podsmażamy aż zacznie wydobywać się ich aromat i podsmażamy każdy filet po 3 minuty z każdej strony (ma się ładnie zarumienić).
    Naczynie żaroodporne polewamy delikatnie oliwą, układamy obsmażone filety. Posypujemy je tymiankiem, szałwią i resztą papryczki chilli i zalewamy szklanką wina. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut jak przyjdą goście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować