Filet z kurczaka faszerowany bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże liści bazylii i oregano wraz z resztą składników zblenderować lub utrzeć w mikserze z odpowiednimi nożami.
Filet oczyścić i osuszyć. W kawałku mięsa naciąć kieszonkę, włożyć do niej połowę pesto i kulki mozzarelli. Spiąć wykałaczką. Mięso obsypać solą, pieprzem, papryką i curry.
Marchewki dokładnie umyć i ugotować w posolonym wrzątku al dente. Osuszyć. Na patelni rozgrzać masło wraz z sosem sojowym i miodem. Dodać marchewki i karmelizować kila minut. Pozostawić na patelni.
Gotowe mięso obsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut 190 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć mięso w celu przypieczenia.
Mięso podawać z ciepłymi marchewkami.
Porady
Jeśli nie mamy świeżego oregano zastąpmy świeża bazylią lub natką pietruszki
Komentarze