Filet z kurczaka faszerowany bazyliowym pesto

4.5 (191 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Filet z kurczaka faszerowany bazyliowym pesto

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    8 kulek mini mozzarelli
    1-2 łyżki oleju
    Papryka w proszku
    Curry
    Sól, pieprz


    Garść bazylii
    Garść oregano
    Ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka orzechów piniowych
    Sól, pieprz


    8 lub więcej młodych marchewek
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Filet z kurczaka faszerowany bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże liści bazylii i oregano wraz z resztą składników zblenderować lub utrzeć w mikserze z odpowiednimi nożami.
    Filet oczyścić i osuszyć. W kawałku mięsa naciąć kieszonkę, włożyć do niej połowę pesto i kulki mozzarelli. Spiąć wykałaczką. Mięso obsypać solą, pieprzem, papryką i curry.
    Marchewki dokładnie umyć i ugotować w posolonym wrzątku al dente. Osuszyć. Na patelni rozgrzać masło wraz z sosem sojowym i miodem. Dodać marchewki i karmelizować kila minut. Pozostawić na patelni.
    Gotowe mięso obsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut 190 stopni. Pod koniec pieczenia można odkryć mięso w celu przypieczenia.
    Mięso podawać z ciepłymi marchewkami.

Porady

Jeśli nie mamy świeżego oregano zastąpmy świeża bazylią lub natką pietruszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować