Faszerowany chrupiący kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sprawionego kurczaka myjemy ,osuszamy ,pędzlujemy olejem ,posypujemy solą i pieprzem ,odstawiamy w chłodne miejsce aby mięso skruszało.
2.Chlebek kroimy na kawałki ,śmietanę ubijajmy z jajkami i musztardą doprawiamy solą i pieprzem ,dodajemy do masy chleb i rozmrożone warzywa razem z ziołami dołączonymi do mieszanki ,mieszamy wszystko razem łyżką .
3.Mięso oprószamy przyprawą do kurczaka od środka nadziewamy powstałym farszem spinamy ciasno wykałaczkami i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i pieczemy około 1,5 godz aż do zrumienienia mięsa,w temp 180*
Podajemy z ziemniakami i bukietem surówek lub z ryżem ugotowanym na sypko
Komentarze