Faszerowany boczek mięsem z sarniny

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pomysł na domową wędlinę z boczku. Tak przygotowany boczek będzie ładnie prezentował się na świątecznym stole.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • około1 kg boczku wieprzowego ze skórą
    300-400 g zmielonej sarniny
    główka czosnku
    Sól morska
    Rozmaryn
    Liść laurowy
    Szałwia
    Majeranek
    nasiona kopru włoskiego
    owoc jałowca
    Tymianek
    1 duża czerwona cebula
    300 ml soku jabłkowo - gruszkowego
    1 duża biała cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane

Faszerowany boczek mięsem z sarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek 1. Przez środek boczku ostrym długim nożem robię głęboki tunel jednak nie przecinam na wylot. Boczek nacieram solą i przyprawami. Pozostawiam w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny do zamarynowania.
  • boczek 2. Do zmielonej sarniny dodaję drobno posiekaną cebulę, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
    W przygotowany otwór w boczku nakładam farsz mięsny. Upycham go szerokim trzonkiem drewnianej łyżki.
  • boczek 3. Boczek obwiązuję sznurkiem wędliniarskim.
  • boczek 4. Układam w gęsiarce skórą do spodu, podlewam sokiem i piekę pod przykryciem w temperaturze 200°C 30 minut, aby dobrze nagrzała się gęsiarka.
    Dalej boczek piekę do miękkości w temperaturze 150°C.
    Miękki boczek odkrywam i ponownie piekę w temperaturze 200°C koło15 minut do zrumienienia.
    Boczek można podawać gorący po upieczeniu jak i zimny w formie wędliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować