Faszerowany boczek mięsem z sarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przez środek boczku ostrym długim nożem robię głęboki tunel jednak nie przecinam na wylot. Boczek nacieram solą i przyprawami. Pozostawiam w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny do zamarynowania.
2.Do zmielonej sarniny dodaję drobno posiekaną cebulę, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
W przygotowany otwór w boczku nakładam farsz mięsny. Upycham go szerokim trzonkiem drewnianej łyżki.
3.Boczek obwiązuję sznurkiem wędliniarskim.
4.Układam w gęsiarce skórą do spodu, podlewam sokiem i piekę pod przykryciem w temperaturze 200°C 30 minut, aby dobrze nagrzała się gęsiarka.
Dalej boczek piekę do miękkości w temperaturze 150°C.
Miękki boczek odkrywam i ponownie piekę w temperaturze 200°C koło15 minut do zrumienienia.
Boczek można podawać gorący po upieczeniu jak i zimny w formie wędliny.
Komentarze