Mojemu mężowi najlepiej smakują rolady pieczone takie domowej roboty, a zwłaszcza boczki faszerowane lubi.
2 godz.
Składniki:
Długi i szeroki płat boczku surowego
przyprawy wg uznania ja dodałam; sól, pieprz,czosnek,papryki, oregano,majeranek
Na farsz;
300g mięsa mielonego
1 jajko
1 mała bułka tarta
sól, pieprz, cebulkę
Boczek faszerowany mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek obsypujemy przyprawami i odkładamy na całą noc do lodówki.
2.Mięso mielone łączymy z resztą składników, formujemy wałeczek i układamy po długości boczku.
3.Boczek dość ciasno zwijamy i spinamy wykałaczkami bądź wkładamy w siatkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy tak ok. 90min, jeśli boczek robi się zbyt przypieczony, zmniejszamy temp. do 160st(niekoniecznie)to zależy od piekarnika. Wystudzony boczek wkładamy do lodówki, jest gotowy na kanapki.
Porady
POLECAM DOŚĆ SZEROKI PŁAT BOCZKU,WTEDY PO ZWINIĘCIU I UPIECZENIU ŁADNIE WYGLĄDA. JA MIAŁAM WĘŻSZY I OD RAZU TO WIDAĆ.
Komentarze