Faszerowana pierś kurczaka z pistacjami

4.5 (146 ocen)

  • 20 min

Faszerowana pierś kurczaka z pistacjami

  • 20 min

Składniki:

  • pierś kurczaka
    2 ząbki czosnku
    3 plasterki boczku
    szczypior
    pół papryki czerwonej i żółtej
    1/3 pora
    czerwona cebula
    50 g fety
    25 g sera z zieloną pleśnią
    150 ml czerwonego wytrawnego wina
    bulion warzywny
    śmietanka
    garść pistacji
    sól, pieprz, papryka ostra i słodka
    50 g masła
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana pierś kurczaka z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowana pierś kurczaka z pistacjami 1.
    Boczek, papryki, por i czerwoną cebulę posiekać i podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Na końcu dodać fetę i ser pleśniowy.
    Pierś przekroić na pół i rozbić każdą część tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem, nałożyć farsz na pierś, zawinąć ( związać ruloniki nitką, żeby się nie rozwinęły ) . Na tą samą patelnię wlać troszkę oleju, zagrzać go i smażyć kurczaka z każdej strony (do czasu, aż się ładnie zarumieni).
    Usmażoną pierś kurczaka przełożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 st C, już wyłączonego, będzie pewność, że dojdzie ). Patelni nie myć,zrobić sos. Wlać na nią wino - trzymać chwilę na ogniu niech odparuje alkohol, dodać bulion i śmietankę, zagotować.
    Pierś kurczaka wyjąć, pokroić, polać sosem, posypać szczypiorkiem, pistacjami i.....................




    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Papryka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować