Soczysta faszerowana pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z ud kurczaka zmielić, dodać rozgnieciony czosnek, natkę pietruszki, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Fileta z piersi umyć i osuszyć. Zrobić kieszonkę: ostrym nożem naciąć wnętrze fileta zaczynając od najgrubszej strony. Kieszonki wypełnić farszem.
Fileta oprószyć solą i pieprzem z obydwu stron. 4 plastry boczku ułożyć tak, aby zachodziły na siebie dłuższymi bokami. Na boczku ułożyć jedną pierś z kurczaka, zawinąć. Tak samo postąpić z drugim filetem. Każdy kawałek mięsa ułożyć na kawałku papieru do pieczenia, zawinąć z każdej strony (można zszyć zszywkami).
Tak przygotowane mięso ułożyć na patelni, obsmażyć z każdej strony przez ok. 3 minuty. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez ok. 8 -10 min. Zgasić ogień pod patelnią i pozwolić mięsu chwilkę odpocząć. Odwinąć z pergaminu.
Komentarze