Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo”

  • wyświetlono: 185 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sezon cukiniowy kojarzy się leczem. To danie gości chyba w każdym domu. Dziś polecam zapiekaną cukinie. Jako nadzienia użyłam typowych składników lecza-kiełbasa, pomidor, papryka. Do tego ryż i otrzymujemy zapiekaną alternatywę dla tradycyjnego lecza.

Jaga85
  • 6 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Składniki:
• 3 małe cukinie,
• 3 laski kiełbasy,
• 1 duża papryka czerwona,
• 5-6 pomidorów,
• 1 duża cebula,
• 2 woreczki ryżu (po 100 gram),
• 180 gram żółtego sera,
• Pęczek natki pietruszki,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Ostra papryka do smaku,
• Olej

Sposób przygotowania przepisu:

Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo”

  • ugotowany ryż1. Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i lekko studzimy.
  • gotowanie pomidorów2. Pomidory kroimy w plastry i gotujemy. Miękkie fasujemy, czyli usuwamy z nich nasiona i skórki, odcedzając na gęstym sitku. W ten sposób otrzymujemy domowy przecier pomidorowy.
  • smażenie warzyw i wędliny3. Na patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do zrumienionej dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy kiełbasa się przysmażamy, dodajemy do całości pokrojoną w kostkę paprykę.
    Całość podlewamy przecierem i gotujemy do zredukowania płynu.
  • łączenie składników nadzienia4. Gotowy ryż, sos pomidorowy z kiełbasą, pokrojoną natkę pietruszki oraz połowę startego sera umieszczamy w misce.
  • gotowy farsz5. Składniki nadzienia mieszamy doprawiając do smaku.
  • przygotowanie cukinii6. Cukinie przekrawamy wzdłuż na połowy. Usuwamy z nich gniazda nasienne.
  • przed pieczeniem7. Tak przygotowane wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Napełnione przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Podlewamy delikatnie wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je około 40 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy pozostałym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści całość posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżleczopaprykakiełbasaCukinia

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekane leczo

Dodane przez: kasiunia

Zapiekane leczo

Czemu by zimą nie zrobić leczo..?...

cukinia faszerowana

Dodane przez: AnnaKoziel

Faszerowana cukinia

Cukinię uwielbia cała moja rodzina....

Faszerowana cukinia

Dodane przez: rzelkazag

Faszerowana cukinia

Sposobów faszerowania cukinii jest...

Leczo z cukinii

Dodane przez: szynszyla

Leczo z cukinii

W tym roku bardzo dużo cukinii,...

faszerowana cukinia

Dodane przez: Booolcia

Faszerowana Cukinia

Faszerowaną cukinię robię na kilka...

Faszerowana cukinia

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Faszerowana cukinia

Sezon na cukinie w pełni, proponuję...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE