Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo”

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Sezon cukiniowy kojarzy się leczem. To danie gości chyba w każdym domu. Dziś polecam zapiekaną cukinie. Jako nadzienia użyłam typowych składników lecza-kiełbasa, pomidor, papryka. Do tego ryż i otrzymujemy zapiekaną alternatywę dla tradycyjnego lecza.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 3 małe cukinie,
    • 3 laski kiełbasy,
    • 1 duża papryka czerwona,
    • 5-6 pomidorów,
    • 1 duża cebula,
    • 2 woreczki ryżu (po 100 gram),
    • 180 gram żółtego sera,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Ostra papryka do smaku,
    • Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowany ryż 1. Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i lekko studzimy.
  • gotowanie pomidorów 2. Pomidory kroimy w plastry i gotujemy. Miękkie fasujemy, czyli usuwamy z nich nasiona i skórki, odcedzając na gęstym sitku. W ten sposób otrzymujemy domowy przecier pomidorowy.
  • smażenie warzyw i wędliny 3. Na patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do zrumienionej dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy kiełbasa się przysmażamy, dodajemy do całości pokrojoną w kostkę paprykę.
    Całość podlewamy przecierem i gotujemy do zredukowania płynu.
  • łączenie składników nadzienia 4. Gotowy ryż, sos pomidorowy z kiełbasą, pokrojoną natkę pietruszki oraz połowę startego sera umieszczamy w misce.
  • gotowy farsz 5. Składniki nadzienia mieszamy doprawiając do smaku.
  • przygotowanie cukinii 6. Cukinie przekrawamy wzdłuż na połowy. Usuwamy z nich gniazda nasienne.
  • przed pieczeniem 7. Tak przygotowane wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Napełnione przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Podlewamy delikatnie wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je około 40 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy pozostałym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści całość posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kiełbasa Papryka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować