Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min

Taka fasolka do doskonała przekąska, która znika niewiarygodnie szybko. Ja w zasadzie uwielbiam ja bez dodatków, ale równie świetnie komponuje się z dowolnym dipem/sosem.

  • 35 min

Składniki:

  • 200-220g fasolki szparagowej
    Ciasto:
    1 jajko
    3/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą)
    2-3 łyżki startego parmezanu
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżki octu spirytusowego
    sól do smaku (około 1/3 łyżeczki)
    Dodatkowo:
    osolona woda do ugotowania fasolki
    mąka pszenna
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rylt62 1. Fasolkę ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i lekko osuszyć.
    (Przed gotowaniem należy ją umyć i poodcinać końcówki.)
  • image-1ji01u0 2. Jajko zmiksować z mlekiem i mąką.
    Dodać sól i starty parmezan.
    W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem.
    Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać.
  • image-1snjscn 3. Każdą fasolkę dokładnie obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście.
  • image-0fa19g1 4. Smażyć z wszystkich stron na złoty kolor.
  • 5. Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
    (Ja taką fasolkę uwielbiam też na zimno.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować