Taka fasolka do doskonała przekąska, która znika niewiarygodnie szybko. Ja w zasadzie uwielbiam ja bez dodatków, ale równie świetnie komponuje się z dowolnym dipem/sosem.
35 min
Składniki:
200-220g fasolki szparagowej
Ciasto:
1 jajko
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą)
2-3 łyżki startego parmezanu
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżki octu spirytusowego
sól do smaku (około 1/3 łyżeczki)
Dodatkowo:
osolona woda do ugotowania fasolki
mąka pszenna
olej do głębokiego smażenia
Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i lekko osuszyć.
(Przed gotowaniem należy ją umyć i poodcinać końcówki.)
2.Jajko zmiksować z mlekiem i mąką.
Dodać sól i starty parmezan.
W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem.
Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać.
3.Każdą fasolkę dokładnie obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście.
4.Smażyć z wszystkich stron na złoty kolor.
5.Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
(Ja taką fasolkę uwielbiam też na zimno.)
Komentarze