Fasolka po Bretońsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

bardzo syte i pożywne danie jednogarnkowe

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0.5 kg fasoli ( najlepiej ją namoczyć przez całą noc do rana )
    300 g kiełbasy
    200 g boczku
    1 duża cebula
    sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mielona
    3 duże łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki mąki do zagęszczenia
    2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • już ugotowana 1. Namoczoną fasolę zalewamy wodą tak by woda była na 3-5 cm nad fasolą i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i drobno siekamy w kostkę po czym podsmażamy na rumiano. Kiełbasę i boczek kroimy w duża kostkę i również podsmażamy. Do miękkiej fasoli dodajemy podsmażoną cebulkę oraz mięsko. Dolewamy ewentualnie szklankę wody. Podprawiamy. Zagęszczamy mąką rozprowadzoną wcześniej w wodzie. I jeszcze przez chwilkę gotujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola jaś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować