0.5 kg fasoli ( najlepiej ją namoczyć przez całą noc do rana )
300 g kiełbasy
200 g boczku
1 duża cebula
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mielona
3 duże łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki do zagęszczenia
2 łyżki oleju rzepakowego
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namoczoną fasolę zalewamy wodą tak by woda była na 3-5 cm nad fasolą i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i drobno siekamy w kostkę po czym podsmażamy na rumiano. Kiełbasę i boczek kroimy w duża kostkę i również podsmażamy. Do miękkiej fasoli dodajemy podsmażoną cebulkę oraz mięsko. Dolewamy ewentualnie szklankę wody. Podprawiamy. Zagęszczamy mąką rozprowadzoną wcześniej w wodzie. I jeszcze przez chwilkę gotujemy.
Komentarze