Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę najlepiej namoczyć przez noc do następnego dnia. Odlać wodę. Fasolę wrzucić do garnka nalać świeżej wody, tak, aby dobrze wystawała nad fasolę. Gotować na małym ogniu do miękkości z dodatkiem łyżki przyprawy uniwersalnej oraz łyki oliwy, aby nie popękała skórka.
Boczek pokroić na małe kawałeczki, usmażyć na patelni bez oleju.
Następnie boczek wrzucić do gotującego się grochu.
Kiełbasę pokroić również w kosteczkę i usmażyć na oleju na patelni. Dodać do gotującej się fasoli.
Następnie pokroić cebulę w kosteczkę i lekko podsmażyć na oleju . Jak cebula będzie już miękka dodać do garnka.
Koncentrat pomidorowy rozcieńczamy w połowie szklanki wody, poczym dodać do gotującej się fasoli.
Dodać przyprawy (według uznania smakowego).
Całość gotować na wolnym ogniu dolewając wody tak, aby fasolka cały czas była zakryta.
Zagęścić zasmażką (około 5łyżki oliwy i 6 łyżki mąki) lub zagęścić (0,5 l wody i 2 łyżki mąki ) wymieszać i wlać do fasoli. Wszystko dokładnie wymieszać .
Całość gotować z 0,5 godziny na wolnym ogniu aż fasola będzie miękka.
Komentarze