Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pożywne i smaczne danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie fasolki białej jaś 0,5 kg
    0, 5 kg kiełbasy zwyczajnej
    40 dag boczku wędzonego
    1 koncentrat pomidorowy
    3 cebule
    Olej
    PRZYPRAWY: 2 liście laurowe,4 ziele angielskie, 5 pieprzu ziarnistego, 3 łyżki majeranku, łyżeczka papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki papryki mielonej ostrej, pół łyżeczki kminku
    pieprz mielony i sól do smaku, przyprawa uniwersalna.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę najlepiej namoczyć przez noc do następnego dnia. Odlać wodę. Fasolę wrzucić do garnka nalać świeżej wody, tak, aby dobrze wystawała nad fasolę. Gotować na małym ogniu do miękkości z dodatkiem łyżki przyprawy uniwersalnej oraz łyki oliwy, aby nie popękała skórka.
    Boczek pokroić na małe kawałeczki, usmażyć na patelni bez oleju.
    Następnie boczek wrzucić do gotującego się grochu.
    Kiełbasę pokroić również w kosteczkę i usmażyć na oleju na patelni. Dodać do gotującej się fasoli.
    Następnie pokroić cebulę w kosteczkę i lekko podsmażyć na oleju . Jak cebula będzie już miękka dodać do garnka.
    Koncentrat pomidorowy rozcieńczamy w połowie szklanki wody, poczym dodać do gotującej się fasoli.
    Dodać przyprawy (według uznania smakowego).
    Całość gotować na wolnym ogniu dolewając wody tak, aby fasolka cały czas była zakryta.
    Zagęścić zasmażką (około 5łyżki oliwy i 6 łyżki mąki) lub zagęścić (0,5 l wody i 2 łyżki mąki ) wymieszać i wlać do fasoli. Wszystko dokładnie wymieszać .
    Całość gotować z 0,5 godziny na wolnym ogniu aż fasola będzie miękka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować