Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wariacji na temat przepisu jest mnóstwo, więc opracowałam swój - dodaję marchew, słodką mieloną paprykę, liść laurowy i oczywiście duuużo majeranku

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli
    1 duża cebula
    1 marchew
    300g chudej kiełbasy (podwawelska, śląska)
    100g koncentratu pomidorowego
    1 ząbek czosnku
    sól morska z pieprzem, papryka słodka, majeranek, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła klarowanego
    1 płaska łyżka mąki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukać, zalać wodą (3-4 szklanki) na noc (młodej fasoli nie trzeba wcześniej namaczać). Marchew pokroić w półtalarki, dodać do fasoli, ugotować razem do miękkości, w połowie gotowania dodając liść laurowy oraz ziele angielskie.
    Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojona kiełbasę, podsmażyć.
    Do fasolki dodać cebulę z kiełbasą, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, papryką, gotować ok. 5-7 minut często mieszając.
    Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać, smażyć razem ok pół minuty. Zasmażkę połączyć z zawartością garnka, wymieszać, gotować parę minut.
    Na koniec wsypać sporą ilość roztartego majeranku, wymieszać.
    Smacznego:)

Porady

można ugotować z młodej zamrożonej fasoli, której nie trzeba namaczać, szybko się gotuje i wyśmienicie smakuje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować