Fasolka po Bretońsku

3 (1 ocen)

Ulubione danie mojego taty.

Składniki:

  • 0,5 kg białej fasoli
    2 długie kiełbasy (typu toruńska)
    200 g mortadeli
    słoiczek przecieru pomidorowego (190g)
    4 łyżki ketchupu
    40 g margaryny lub masła
    skórka wędzonej słoniny
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    kilka kulek pieprzu
    pieprz mielony, sól
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Na następny dzień zalewamy nową wodą, dodajemy kulki ziela, pieprzu, liście laurowe, słoninę i margarynę, łyżkę soli i gotujemy.
    Kiełbasę kroimy w pół krążki a mortadelę w kostkę. Podsmażamy na patelni (smażę bez tłuszczu).
    Zarumienioną dodajemy do miękkiej już fasoli. Mieszamy z przecierem, ketchupem (dla koloru), i zaciągamy sos mąką ziemniaczaną i wodą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Do fasolki można również dodać pokrojone w większą kostkę i podsmażone 2-3 cebule.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować