Fasola z boczkiem i kuskusem na ostro

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Fasola biała, ta drobniejsza jest jak dla mnie do gotowania fajniejsza, bo nie dość, że szybciej się gotuje, to bardziej mi smakuje.
Po namoczeniu ją gotowałam, w tym czasie pozostałe składniki przygotowywałam. Boczek z cebulką i marchewką podsmażyłam, do fasoli dołożyłam, przypraw dodałam i tak całość na małym ogniu dalej gotowałam. Z kuskusem, dla smaku i zagęszczenia zmieszałam, a chili i pieprzem ostrości, zaś papryką nuty wędzonej, nadałam.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g fasoli białej drobnej,
    2 średniej wielkości marchewki,
    4 małe białe cebule,
    ok. 500 g surowego boczku wędzonego (chudego),
    1 litr wody,

    przyprawy:
    sól do smaku,
    1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
    1 łyżeczka kminku mielonego,
    ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
    1 łyżeczka majeranku,
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
    świeżo mielona papryka chili do smaku,
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
    1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki wędzonej,

    ponadto:
    zielona pietruszka,
    3 - 4 łyżki kuskusu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasola z boczkiem i kuskusem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasola z boczkiem i kuskusem na ostro 1. Fasolę przed gotowaniem myjemy, zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia.
    Następnego dnia odcedzamy, wlewamy 1 litr świeżej wody, z dodatkiem 1 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem na a dente.
    W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
    Obraną marchew i cebulę kroimy w mniejsze słupki.

    Rada: marchew kroimy w plastry po długości, następnie układamy jeden na drugi i po skosie, kroimy paseczki, na jej szerokości.

    Z boczku odcinamy skórę i kroimy w niewielką kostkę.
    Na patelni z podsmażamy boczek z cebulą i marchewką.

    Do ugotowanej na al dente fasoli dodajemy warzywa z boczkiem, przyprawy: pieprz młotkowany z kolendrą, kminek, czosnek, majeranek, sos sojowy, doprawiamy solą do smaku i gotujemy do miękkości.
    Kiedy fasola będzie miękka, doprawiamy chili, pieprzem czarnym i papryką wędzoną.
    Dodajemy kuskus mieszamy i pozostawiamy na kilka min pod przykryciem, żeby zmiękł.
    Podajemy z zieloną pietruszką.

    Taka fasola na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się zmieszają.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować