Fasola z boczkiem i kuskusem na ostro

  • wyświetlono: 378 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Fasola biała, ta drobniejsza jest jak dla mnie do gotowania fajniejsza, bo nie dość, że szybciej się gotuje, to bardziej mi smakuje. Po namoczeniu ją gotowałam, w tym czasie pozostałe składniki przygotowywałam. Boczek z cebulką i marchewką podsmażyłam, do fasoli dołożyłam, przypraw dodałam i tak całość na małym ogniu dalej gotowałam. Z kuskusem, dla smaku i zagęszczenia zmieszałam, a chili i pieprzem ostrości, zaś papryką nuty wędzonej, nadałam.

IMG_1210
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

400 g fasoli białej drobnej,
2 średniej wielkości marchewki,
4 małe białe cebule,
ok. 500 g surowego boczku wędzonego (chudego),
1 litr wody,

przyprawy:
sól do smaku,
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
1 łyżeczka kminku mielonego,
½ łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
świeżo mielona papryka chili do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki wędzonej,

ponadto:
zielona pietruszka,
3 - 4 łyżki kuskusu.

Sposób przygotowania przepisu:

Fasola z boczkiem i kuskusem na ostro

  • Fasola z boczkiem i kuskusem na ostro1. Fasolę przed gotowaniem myjemy, zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia.
    Następnego dnia odcedzamy, wlewamy 1 litr świeżej wody, z dodatkiem 1 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem na a dente.
    W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
    Obraną marchew i cebulę kroimy w mniejsze słupki.

    Rada: marchew kroimy w plastry po długości, następnie układamy jeden na drugi i po skosie, kroimy paseczki, na jej szerokości.

    Z boczku odcinamy skórę i kroimy w niewielką kostkę.
    Na patelni z podsmażamy boczek z cebulą i marchewką.

    Do ugotowanej na al dente fasoli dodajemy warzywa z boczkiem, przyprawy: pieprz młotkowany z kolendrą, kminek, czosnek, majeranek, sos sojowy, doprawiamy solą do smaku i gotujemy do miękkości.
    Kiedy fasola będzie miękka, doprawiamy chili, pieprzem czarnym i papryką wędzoną.
    Dodajemy kuskus mieszamy i pozostawiamy na kilka min pod przykryciem, żeby zmiękł.
    Podajemy z zieloną pietruszką.

    Taka fasola na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się zmieszają.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuskusfasola boała

Komentarze

Podobne przepisy

spaghetti z kurczakiem

Dodane przez: Martyna1991

Spaghetti z kurczakiem i pomidorami na ostro

Spaghetti z kurczakiem i pomidorami...

piersi z kurczaka na ostro i łagodnie

Dodane przez: aniak

Piersi z kurczaka na ostro i łagodnie

Wersję dla dzieci posypałam tylko...

Danie z fasolką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Fasolka na szybko z cebulą i parówką

Czasami nie mamy czasu żeby przygotować...

Fasola "na bogato"

Dodane przez: rena123

Fasola z kiełbasą i pomidorami "na bogato"

Pyszne danie na bazie fasolki i...

soczewica

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Soczewica na ostro z fetą i szpinakiem

Chwała mojemu Tacie, który przechowuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.