Fasola po bostońsku

4.5 (147 ocen)

Jeśli lubicie fasolę po bretońsku to po bostońsku zapewne przypadnie Wam do gustu:) Jest delikatna w smaku, odrobinę słodka i ostra. Nie ma przy niej zbyt dużo pracy, wszystkie składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w niskiej temperaturze. To świetna propozycja dla osób zabieganych.

Składniki:

  • • 350g drobnej białej fasoli,
    • 350g boczku wędzonego,
    • 2 cebule,
    • 6 ząbków czosnku,
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • 1 łyżka miodu,
    • 1 łyżeczka musztardy zwykłej,
    • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
    • ½ łyżeczki sosu worcester,
    • 2 łyżki octu winnego,
    • 2 łyżeczki brązowego cukru,
    • ½ łyżeczki oregano,
    • 3/2 łyżeczki majeranku,
    • Sól,
    • Pieprz,
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Fasola po bostońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasola po bostońsku 1. Fasolę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją do dużej miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy ją przez noc. Następnego dnia fasola odcedzamy, przekładamy do rondla i zalewamy zimną wodą. Dodajemy szczyptę soli i fasolę gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania. Fasolę odcedzamy i przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego (wywar z gotowania fasoli zachowujemy).
  • Fasola po bostońsku 2. Cebule obieramy i razem z boczkiem kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Fasola po bostońsku 3. Do fasoli dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Fasolę zalewamy 3 szklankami wody z jej gotowania, mieszamy. Woda powinna zakryć fasolę.
  • Fasola po bostońsku 4. Naczynie szczelnie zamykamy i pieczemy całość w temperaturze 150 stopni przez 2-3 godziny – do miękkości fasoli. Fasolę wyjmujemy z piekarnika i doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku. Gdyby za dużo wody wyparowało to do fasoli dodajemy odrobinę przegotowanej wody.
    Fasolę podajemy z pieczywem, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola Rośliny strączkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować