REKLAMA

Fale Dunaju z masą budyniową

wyświetlono: 5205 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Soczyste ciasto. Z owocami pod masą budyniową. Efektowne, pasujące na każdą okazje... Proste w wykonaniu...

opublikowany: 25.04.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 jajka
    150 g drobnego cukru do wypieków
    150 ml oleju
    150 ml mleka
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    350 g wiśni (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście)
    400 ml mleka
    budyń waniliowy w proszku
    1 łyżka cukru wanilinowego
    2 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    250 g masła (w temperaturze pokojowej)
    Wykończyć ciasto można starta czekoladą lub polewą
    Polewa:
    ½ kostki margaryny
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru
    2 łyżki wody
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Fale Dunaju z masą budyniową 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać.
    Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 34 x 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie.
    Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
    Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń. Kiedy budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch)
    Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia. Na koniec robię polewę, ale też można zetrzeć czekoladę. Ale jak robimy polewę to wszystkie składniki do rondelka i na lekkim ogniu cały czas mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy.. gdyby zaczęło się rozwarstwiać tłuszcz wyłączyć ogień i dodać parę kropel zimnej wody cały czas mieszając niezawodny sposób na polewę.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_1590

Fale Dunaju

Sprawdzony przepis na rodzinne przyjęcia

kategoria: Ciasta do kawy ciasto z kremem opublikowany: 19.12.2017 | wyświetlono: 2680 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: 23ewelina 23ewelina

Fale Dunaju z gruszkami

Pyszne wilgotne ciasto.Najlepsze na drugi dzień.

kategoria: Ciasta kremówka opublikowany: 28.11.2018 | wyświetlono: 1196 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: zela97 zela97

Fale Dunaju

Pyszne ciasto z jabłkami.

kategoria: Desery opublikowany: 11.09.2013 | wyświetlono: 11635 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 0
Dodane przez: aniulek123 32511998_232628547508712_1539186600938831872_n

Fale dunaju z wiśniami

Pyszne ciacho z wiśniami i kremem wiśniowym.

kategoria: Ciasta ciasto z wiśniami fale dunaju ciasto z kremem opublikowany: 22.07.2019 | wyświetlono: 1020 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE