Soczyste ciasto. Z owocami pod masą budyniową. Efektowne, pasujące na każdą okazje... Proste w wykonaniu...
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
3 jajka
150 g drobnego cukru do wypieków
150 ml oleju
150 ml mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
350 g wiśni (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście)
400 ml mleka
budyń waniliowy w proszku
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
250 g masła (w temperaturze pokojowej)
Wykończyć ciasto można starta czekoladą lub polewą
Polewa:
½ kostki margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
Fale dunaju z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać.
Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 34 x 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie.
Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń. Kiedy budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch)
Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia. Na koniec robię polewę, ale też można zetrzeć czekoladę. Ale jak robimy polewę to wszystkie składniki do rondelka i na lekkim ogniu cały czas mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy.. gdyby zaczęło się rozwarstwiać tłuszcz wyłączyć ogień i dodać parę kropel zimnej wody cały czas mieszając niezawodny sposób na polewę.
Komentarze