Fale Dunaju z masą budyniową

4.45 (174 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Soczyste ciasto. Z owocami pod masą budyniową. Efektowne, pasujące na każdą okazje... Proste w wykonaniu...

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 jajka
    150 g drobnego cukru do wypieków
    150 ml oleju
    150 ml mleka
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    350 g wiśni (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście)
    400 ml mleka
    budyń waniliowy w proszku
    1 łyżka cukru wanilinowego
    2 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    250 g masła (w temperaturze pokojowej)
    Wykończyć ciasto można starta czekoladą lub polewą
    Polewa:
    ½ kostki margaryny
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.45 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Fale dunaju z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fale Dunaju z masą budyniową 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać.
    Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 34 x 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie.
    Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
    Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń. Kiedy budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch)
    Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wstawić do lodówki do ochłodzenia i stężenia. Na koniec robię polewę, ale też można zetrzeć czekoladę. Ale jak robimy polewę to wszystkie składniki do rondelka i na lekkim ogniu cały czas mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy.. gdyby zaczęło się rozwarstwiać tłuszcz wyłączyć ogień i dodać parę kropel zimnej wody cały czas mieszając niezawodny sposób na polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować