FALE DUNAJU

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Świetne połącznie jabłek i budyniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka amoniaku
    2 łyżki mleka
    6 łyżek oleju
    1 kg jabłek
    2 szklanki mąki

    Krem:
    2 budynie waniliowe
    1 kostka margaryny
    0,5 l mleka
    1 szklanka cukru
    5 kropli aromatu waniliowego

    Polewa kakaowa:
    1łyżka wody,
    2 łyżki kakao
    1 łyżka cukru
    2,5 dkg margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Fale dunaju Desery

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane ciasto i ułożone ćwiartki jabłek. 1. Ciasto:
    Żółtka ubić z cukrem. Margarynę utrzeć, a następnie dodawać po trochę utartą masę jajeczną (żółtka z cukrem). Nie przerywając ucierania dodać olej i jeszcze trochę ucierać. Białka ubić na sztywno. Dodać je wraz z mąką i proszkiem do pieczenia oraz amoniakiem - delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dwie łyżki mleka - ostrożnie wymieszać. Na wysmarowaną margaryną blachę wyłożyć jasne ciasto, na nie ciemne i lekko rozprowadzić po całej blaszce. Na cieście ułożyć pokrojone w ćwiartki jabłka, układać je grubsza stroną i lekko wcisnąć w ciasto.
  • Piec w temperaturze 170 st. C przez 40 minut. 2. Piec w temperaturze 170 st. C przez 40 minut.
  • Gotowy krem. 3. Krem:
    Ugotować budyń waniliowy (0,5 l mleka, 2 budynie waniliowe). Margarynę utrzeć z cukrem, potem stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy.
  • Krem wyłożyć na ciasto. 4. Krem wyłożyć na ciasto i poleć polewą.
  • Polać przygotowaną polewą. 5. Polewa:
    Wszystkie składniki sypkie wymieszać i zagotować.

Porady

Amoniak sprawia, że fale dunaju jest kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować