KARTOFLANKA Z PIECZONYM CZOSNKIEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Bardzo syta.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • 1 duża główka czosnku
    2 łyżeczki oliwy z oliwek
    1 duża cebula
    2 pory
    3 ziemniaki (około 500g)
    1,2 L bulionu drobiowego lub warzywnego
    1 listek laurowy
    150 ml słodkiej śmietanki
    świeżo starta gałka muszkatołowa
    świeży sok z cytryny
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kartoflanka z pieczonym czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozłożyć ząbki czosnku na blasze do pieczenia, posmarować je oliwą i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut. Do momentu, gdy czosnek nabierze złotobrązowego koloru.
  • 2. Rozgrzać oliwę w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać cebulę, por i dusić około 3 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Dodać ziemniaki, pieczony czosnek, listek laurowy, bulion i gotować do miękkości warzyw. Usunąć listek laurowy.
  • 4. Zupę ostudzić i zblendować.
  • 5. Przelać zupę do garnka i mieszając dodać śmietankę - postawić na małym ogniu przez kilka minut. Doprawić gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Porady

Krem można podawać z groszkiem ptysiowym i szczypiorkiem. Należy uważać, bo zupa po połączeniu ze śmietanką łatwo się przypala.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować