1.CIASTO:
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papieren do pieczenia blachę wykładamy połowe masy.
Do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko. ciemną warstwę wykładamy na blachę.
2.Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki (ćwiartki i wpoprzek). Tak pokrojone jabłka układamy na cieście.
3.Po ułożeniu jabłek wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut.
4.Po wyjęciu z pieca ciasto należy wystudzić. Teraz kolej na krem.
5.KREM:
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i schłodzić. Schłodzony budyń utrzeć z margaryną i cukrem. Nałożyć na ciasto.
6.POLEWA:
Margarynę, cukier puder i kakao rozpuszczamy w garnuszku na bardzo małym ogniu. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do roztopionej masy. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, ale nie może się zagotować. Zdejmujemy z pieca i dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy. Gotowa polewę wylewamy na ciasto. Smacznego.
Porady
Żeby "odchudzić" polewę zamiast śmietany można dodać gęsty jogurt naturalny.
Polewę mieszam mikserem, wtedy szybciej nabiera jednolitej konsystencji.
Komentarze