Potrawka warzywna a'la ratatuj.

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Sezonowa potrawa nie tylko dla wegetarian.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 nieduże cukinie (ok. 1 kg)
    bakłażan lub kabaczek
    3-4 różnokolorowe papryki
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    puszka pomidorów
    przecier pomidorowy
    łyżeczka ziół prowansalskich
    sól i pieprz
    pół szklanki oleju do smażenia
    szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka warzywna a'la ratatuj. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka 1. Cebulę obieramy i kroimy w paski. Czosnek kroimy na drobniuteńkie kawałeczki. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podsmażamy. Z papryki wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w paski i wrzucamy do podsamzonej cebuli. podsmazamy ok 5 min ciągle mieszając, zeby się nie przypaliło.
  • Bakłazany w garnku. 2. Bakłażan lub kabaczek myjemy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem ok. 5 min.
  • Cukinie. 3. Cukinię myjemy i kroimy na plasterki. Wrzycamy do garnka i gotujemy do miękkości.
  • Dodajemy przecier. 4. Po ugotowniu dodajemy pomidory i 2 łyżki przecieru. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu.
  • 5. Danie jest gotowe. Można jest jako samodzielne danie, z dodatkiem ryżu lub makaronu, ale także jako dodatek do mięs. Smacznego.

Porady

Warzywa dodajemy od tego, które gotuje się najdłużej do tego, które gotują się najkrócej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować