Gulasz z żołądków drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki myjemy i oczyszczamy z resztek. Marchewki, pietruszkę, seler i cebulę obieramy i wrzycamy do garnka razem z żołądkami. Gotujemy do miękkości.
2.Po ugotowaniu wyciągamy warzywa i żołądki z bulionu. Do garnuszka odlewamy 1/2 litra bulionu. Warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach, a żołądki tniemy na paski. Wszystko wkładamy do bulionu, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dolewamy po troszeczce bulion.
3.Osobno gotujemy kaszę (ile sie potzrebuje - u nas wychodzi 500g). Po ugotowaniu nakładamy na talerze i polewany gulaszem. Smacznego.
Porady
Jeśli gulasz bedzie zbyt rzadki można dodać trochę mąki i zagotować.
Komentarze