Ciasteczka na drożdżach z lodówki.

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto drożdżowe rosnące w lodówce? To wydaje się niemożliwe, a jednak...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    kostka margaryny
    1/2 szklanki śmietany
    2 łyżki cukru
    5g świeżych drożdży
    powidła śliwkowe
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Powidła

Ciasteczka na drożdżach z lodówki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto po zagnieceniu. 1. Margarynę roztopić w garnuszku i ostudzić. Resztę składników oraz wystudzoną margarynę włożyc do miski i zagnieść ciasto.
  • Ciasto po wyjeciu z lodówki. 2. Wyrobione ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Powinno nieco urosnąć i popękać.
  • Ciasteczka z nałożonymi powidłami. 3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów (2-3) i szklanką wycinamy kółka. Na kółka nakładamy niewielką ilość powideł śliwkowych.
  • Sposób zaklejania ciasteczek. 4. Kółka składamy na pół. Brzegi zaklejamy palcami i dodatkowo widelcem.
  • Ciasteczka przed pieczeniem. 5. Na posmarowanej masłem blasze układamy ciasteczka i wkładamy do pieca rozgrzanego do 175 st.C na ok. 15 minut. Operację będzie trzeba powtórzyć 2-3 razy, ponieważ z porcji wychodzi ok. 60 ciasteczek.
  • Upieczone ciastka. 6. Po wyjęciu z pieca ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

- Do ciastek nie dodawaj dżemów, tylko powidła. Jeśli dodasz dżem, to on wypłynie w czasie pieczenia. - Brzegi trzeba sklejać naprawdę mocno (nie patrząc na wygląd), bo inaczej w trakcie pieczenia otworzą się. - Zamiast śmietany można dać mleko, tylko nieco mniej, bo jest rzadsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować