Enchiladas z kurczakiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokrój na małe kawałeczki i usmaż na oliwie na patelni.Dopraw kolendrą suszoną lub mieloną, kuminem mielonym, solą i pieprzem.Podczas smażenia możesz zetrzeć ser cheddar (możesz użyć inny).
Na drugiej patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, dodaj wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.Smaż przez 2-3 minuty, dodaj pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę.Smaż przez kolejne kilka minut, do momentu aż papryka zmięknie.
Następnie wlej pomidory i zostaw na ogniu jeszcze około 8 minut.Dopraw sos bardzo drobno roztartymi w moździerzu przyprawami – kolendrą, kuminem.
Dla zaostrzenia dodaj świeżą posiekaną papryczkę jalapeno lub nachosy jalapeno (dostępne w słoiczkach).
Można dodać łyżeczkę cukru aby wyciągnąć smak pomidorów.
Połowę sosu pomidorowego wlej do usmażonego kurczaka i wymieszaj.
Na koniec wsyp do kurczaka połowę startego sera i potrzymaj na ogniu, tak aby ser się roztopił.Pozostałą częścią sosu polejemy na koniec przygotowane tortille.
Gdy nasze nadzienie będzie już gotowe rozłóż go na tortille.Tortille zwijamy w rulon.Zwinięte tortille wkładaj do naczynia żaroodpornego.
Naczynie żaroodporne posmaruj wcześniej odrobiną oliwy.Po włożeniu wszystkich tortilli ,polej pozostałą częścią sosu pomidorowego i osyp serem. Piec ok 10 minut.
Komentarze