Ekspresowy keks herbaciany

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto, które zrobisz w ostatniej chwili

  • 50 min

Składniki:

  • 250 g cukru
    4 torebki herbaty Earl Grey
    230 g masła miękkiego
    4 jajka
    230 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    80 g żurawiny suszonej
    50 g śliwek suszonych
    80 g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Ekspresowy keks herbaciany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę zalać 80 ml wrzątku - odstawić na 5 minut. Odsączyć torebki z herbatą.
  • 2. Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku.
    Dodać cukier i napar herbaciany - ucierać.
    Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia - dodać do utartego masła.
    Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
    Na koniec wsypać bakalie - wymieszać.
  • 3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wylać ciasto keksowe.

    Piec 35 minut w 180 stopniach C.

    Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie oblać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować