250 g cukru
4 torebki herbaty Earl Grey
230 g masła miękkiego
4 jajka
230 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g żurawiny suszonej
50 g śliwek suszonych
80 g rodzynek
Ekspresowy keks herbaciany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatę zalać 80 ml wrzątku - odstawić na 5 minut. Odsączyć torebki z herbatą.
2.Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku.
Dodać cukier i napar herbaciany - ucierać.
Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia - dodać do utartego masła.
Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Na koniec wsypać bakalie - wymieszać.
3.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto keksowe.
Piec 35 minut w 180 stopniach C.
Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie oblać lukrem.
Komentarze