Eklerki nadziewane bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Zamiast pączków w Tłusty Czwartek królowały u mnie eklerki. Świeżutkie, pyszne i zdecydowanie szybsze w przygotowaniu.

Składniki:

  • Na ok 20 sztuk (choć to ile ich będzie zależy tylko od nas)

    Ciasto ptysiowe:
    200g mąki
    250ml wody
    szczypta soli
    100g masła
    5 jajek

    Bita śmietana:
    1/2l śmietany słodkiej 30% (u mnie łaciata)
    5 łyżek cukru pudru
    1 serek mascarpone (250g)

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania po wierzchu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Eklerki

Eklerki nadziewane bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wodę gotujemy wraz z masłem i szczyptą soli. Do gotującej się dodajemy przesianą mąkę i mieszamy cały czas na małym ogniu aż do połączenia i zeszklenia się masy. Jak zaczyna odchodzić od boków- ściągamy na bok. Studzimy, a następnie wbijamy po jednym jajku i cały czas miksujemy na najniższych obrotach.
  • 2. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub zwykłego mocnego woreczka z uciętą końcówką (jak u mnie) i wyciskamy na przygotowaną i wyłożoną papierem blaszkę szerokie na 2cm i długie na ok 8cm paski. Wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na 20 minut (grzałka górna i dolna). Studzimy.
  • 3. W czasie studzenia eklerków przygotowujemy krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Przekładamy do szprycy z założoną długą, a cienką końcówką i wbijając w środek eklerka nadziewamy je do pełna. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Eklerki najlepiej nadziewać tuż przed podaniem. Nie namokną i będą nadal chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować