Eklerki nadziewane bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wodę gotujemy wraz z masłem i szczyptą soli. Do gotującej się dodajemy przesianą mąkę i mieszamy cały czas na małym ogniu aż do połączenia i zeszklenia się masy. Jak zaczyna odchodzić od boków- ściągamy na bok. Studzimy, a następnie wbijamy po jednym jajku i cały czas miksujemy na najniższych obrotach.
2.Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub zwykłego mocnego woreczka z uciętą końcówką (jak u mnie) i wyciskamy na przygotowaną i wyłożoną papierem blaszkę szerokie na 2cm i długie na ok 8cm paski. Wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na 20 minut (grzałka górna i dolna). Studzimy.
3.W czasie studzenia eklerków przygotowujemy krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Przekładamy do szprycy z założoną długą, a cienką końcówką i wbijając w środek eklerka nadziewamy je do pełna. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Eklerki najlepiej nadziewać tuż przed podaniem. Nie namokną i będą nadal chrupiące.
Komentarze