Mini eklerki z bitą śmietaną

5 (143 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Domowe eklerki nie mają sobie równych. Są przepyszne i znikają w ekspresowym tempie. Dużym plusem jest ich prostota wykonania, ponieważ można piec je częściej - albo najlepiej w gigantycznych ilościach.

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody
    60-70g margaryny
    1/3 łyżeczki soli
    1 szklanka mąki pszennej (około 120g)
    4 jajka (duże)
    Nadzienie:
    500 ml śmietanki 30-36%
    1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
    1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
    2 łyżki soku z cytryny
    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
    (można zrobić polewę czekoladową)
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Eklerki

Mini eklerki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z margaryną i solą zagotować w niewielkim garnuszku.
    Garnuszek zdjąć z ognia i energicznie mieszając - dodać mąkę.
    Całość ponownie postawić na ogień i podgrzewać (cały czas mieszając) przez około 3-4 minuty.
    (Ciasto powinno odstawać od brzegów garnka.)
    Zdjąć z ognia i ostudzić (koniecznie!).
    Po tym czasie ciasto umieścić w misce i połączyć z jajkami (dodawać po jednym jajku - cały czas miksując mikserem - hakami).
    (Gotowe ciasto powinno być elastyczne.)
    Masę przełożyć do rękawa lub szprycy z szeroką końcówką i wyciskać (na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem) małe porcje ciasta - zachowując odstęp około 3 cm.
    (Ciasto można również wykładać za pomocą łyżki.)
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut w 190 stopniach.
    Upieczone i ostudzone eklerki przekroić na 2 części.
    W międzyczasie przygotować nadzienie.
    Śmietankę z cukrem i śmietan-fixem (opcjonalnie) ubić na sztywno.
    Na końcu dodać sok z cytryny.
    Jedną część eklerków posmarować śmietanką (ja nadziewałam szprycą) i przykryć drugą połówką.
    (Uprzednio można posmarować dżemem - następnie bitą śmietaną.)
    Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.
    (Można polać roztopioną czekoladą.)

Porady

Dla urozmaicenia eklerki można polać stopioną czekoladą lub przełożyć dżemem i kolejno bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować