Egzotyczny makowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne,puszyste ciasto makowe przełożone masą bananową i kiwi z kawałkami owoców egzotycznych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Foremka:24/35
    Ciasto
    4 jajka
    4 łyżki bułki tartej
    200 g cukru kryształu
    125 g margaryny
    200 g mielonego maku(lub masy makowej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa kiwi
    3 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    4 łyżki cukru
    1 galaretka o smaku kiwi
    1 galaretka turkusowa
    4 kiwi
    Masa bananowa
    500 ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    150 ml soku bananowego
    4 banany
    Dodatkowo
    3 mandarynki
    czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Egzotyczny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę,żółtka, cukier utrzeć na pulchną masę dodać mąkę wymieszaną z proszkiem na końcu ubitą pianę z białek ,delikatnie wymieszać.
    Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wyspaną bułką tartą blaszkę i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
    Górną połowę ciasta pokroić na małe kwadraciki,powinno ich być około 30.
  • 2. W 1 szklance rozpuścić budynie i cukier,pozostałe mleko zagotować i wlać budyniową mieszaninę ,stale mieszając, aż masa zgęstnieje.
    Gorący krem zdjąć z ognia i wsypać galaretki w proszku.
    Delikatnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
    Kiwi obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody,przestudzić.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno,dodać rozgniecione lub zmiksowane z sokiem banany i wymieszać na najniższych obrotach miksera.
    Na końcu dodać przestudzone galaretki cytrynowe i delikatnie wymieszać.
    Mandarynki podzielić na cząstki.
  • 4. Przełożenie ciasta:ciasto-połowa masy kiwi-pokrojone owoce kiwi-druga połowa masy kiwi-połowa kwadracików ułożona w odstępach-połowa masy bananowej-pozostałe kwadraciki ułożone w odstępach-między kwadracikami cząstki mandarynek-druga połowa masy bananowej.
    Ciasto udekorować potartą mleczną czekoladą i kawałkami owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować