Egzotyczny makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę,żółtka, cukier utrzeć na pulchną masę dodać mąkę wymieszaną z proszkiem na końcu ubitą pianę z białek ,delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wyspaną bułką tartą blaszkę i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
Górną połowę ciasta pokroić na małe kwadraciki,powinno ich być około 30.
2.W 1 szklance rozpuścić budynie i cukier,pozostałe mleko zagotować i wlać budyniową mieszaninę ,stale mieszając, aż masa zgęstnieje.
Gorący krem zdjąć z ognia i wsypać galaretki w proszku.
Delikatnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Kiwi obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
3.Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody,przestudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno,dodać rozgniecione lub zmiksowane z sokiem banany i wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Na końcu dodać przestudzone galaretki cytrynowe i delikatnie wymieszać.
Mandarynki podzielić na cząstki.
4.Przełożenie ciasta:ciasto-połowa masy kiwi-pokrojone owoce kiwi-druga połowa masy kiwi-połowa kwadracików ułożona w odstępach-połowa masy bananowej-pozostałe kwadraciki ułożone w odstępach-między kwadracikami cząstki mandarynek-druga połowa masy bananowej.
Ciasto udekorować potartą mleczną czekoladą i kawałkami owoców.
Komentarze