Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
Dla 8 osób
Składniki:
-500 g makaronu
-100 g soczewicy
-100 g ciecierzycy
-125 g ryżu (1 woreczek)
Na sos:
-400 g krojonych pomidorów w puszce
-3 ząbki czopsnku
-2 cebule
-1 łyżka oliwy
-1 łyżeczka cukru
-sól
-pieprz
Egipskie kusari - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Przepłukaną soczewicę i ciecierzyce gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ryż gotujemy na sypko. Pomidory z puszki umieszczamy w rondelku, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Gotujemy na niewielkim ogniu. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, przesmażamy na oliwie i dodajemy do pomidorów. Dusimy kilkanaście minut. Wykładamy na talerz porcje makaronu, następnie ryż, soczewicę z ciecierzycą i polewamy sosem.
Komentarze