Egipskie kusari

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • -500 g makaronu
    -100 g soczewicy
    -100 g ciecierzycy
    -125 g ryżu (1 woreczek)
    Na sos:
    -400 g krojonych pomidorów w puszce
    -3 ząbki czopsnku
    -2 cebule
    -1 łyżka oliwy
    -1 łyżeczka cukru
    -sól
    -pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Egipskie kusari - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Przepłukaną soczewicę i ciecierzyce gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ryż gotujemy na sypko. Pomidory z puszki umieszczamy w rondelku, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Gotujemy na niewielkim ogniu. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, przesmażamy na oliwie i dodajemy do pomidorów. Dusimy kilkanaście minut. Wykładamy na talerz porcje makaronu, następnie ryż, soczewicę z ciecierzycą i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować