Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Regionalne danie Warmińsko Mazurskie

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO
    3 szklanki mąki pszennej
    1 jajo
    1 łyżka oleju
    wrzątek do zaparzania ciasta
    odrobina soli morskiej
    czosnek niedźwiedzi 4 łyżki
    folia spożywcza
    FARSZ
    1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej Kupiec(hreczka)
    4 posiekane jaja na twardo
    1 szklanka posiekanego drobno wędzonego boczku
    1 drobniutko posiekana cebula
    sól, pieprz, kminek mielony
    200 gram surowego boczku
    1 główka czosnku- 8 ząbków dałam
    majeranek-2 łyżki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami 1. 1. Do miski wsypałam mąkę Zalałam wrzątkiem zamieszałam poczekałam aż trochę przestygnie dodałam jajko sól i czosnek niedźwiedzi . Wyrobiłam ciasto . Rozwałkowałam ciasto na foli spożywczej wykrawamy nieduże kółeczka, które następnie nadziałam farszem i robiłam sakiewki z ciasta robimy cieniutkie wałeczki i zawijałam na około jakby sznureczkiem. Kładłam na wrzątek i gotowałam do wypłynięcia . 2.Wędzony boczek wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę, szklimy.Studzimy, łączymy z pokrojonymi w kostkę jajami na twardo i ostudzoną kaszą gryczaną .Doprawiamy solą i pieprzem i mielonym kminkiem. 3. Dzień wcześniej surowy boczek w całości posoliłam, dodałam pieprzu natarłam pastą z utartego czosnku z majerankiem Odłożyłam na noc do lodówki. Na drugi dzień pokroiłam w kostkę i usmażyłam skraweczki polewamy tym sakiewki albo możemy zjeść bez nich .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować