To nic innego jak pierogi nadziewane kaszą gryczaną podawane ze skwareczkami z boczku posypane majerankiem:) Bardzo popularne danie kuchni warmińsko-mazurskiej.
Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Kaszę ugotować na sypko. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebulę oczyścić, posiekać, dodać do boczku, zeszklić.
2.Jajka pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtko, wlać margarynę, posolić i wyrabiać ciasto dolewając wodę.
4.Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut, aby "odpoczęło".
5.Następnie rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i wycinać krążki.
6.Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi.
7.Wkładać do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotować przez 5 minut.
8.Skwareczki: Boczek pokroić w słupki, wysmażyć, dodać czosnek, doprawić majerankiem, solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki.
9.Ugotowane pierogi podawać polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami.
Komentarze