Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

To nic innego jak pierogi nadziewane kaszą gryczaną podawane ze skwareczkami z boczku posypane majerankiem:) Bardzo popularne danie kuchni warmińsko-mazurskiej.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kasza gryczana: 200 gramów
    - boczek wędzony: 150 gramów
    - cebula: 250 gramów
    - jajka ugotowane na twardo: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta

    - mąka pszenna: 400 gramów
    - surowe żółtko: 1 sztuka
    - stopiona margaryna: 2 łyżki
    - woda letnia: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta

    - boczek świeży: 200 gramów
    - czosnek (ząbki): 2 sztuki
    - majeranek: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami 1. Farsz: Kaszę ugotować na sypko. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebulę oczyścić, posiekać, dodać do boczku, zeszklić.
  • Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami 2. Jajka pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami 3. Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtko, wlać margarynę, posolić i wyrabiać ciasto dolewając wodę.
  • Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami 4. Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut, aby "odpoczęło".
  • Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami 5. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i wycinać krążki.
  • Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami 6. Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi.
  • Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami 7. Wkładać do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotować przez 5 minut.
  • Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami 8. Skwareczki: Boczek pokroić w słupki, wysmażyć, dodać czosnek, doprawić majerankiem, solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki.
  • Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami 9. Ugotowane pierogi podawać polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować