Idealnie gładki dżem jeżynowy doskonale komponuje się z goframi, naleśnikami lub jako nadzienie do pączków. Dodatek cynamonu sprawia, że smak i aromat staje się jeszcze bardziej wyrazisty.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
4 l leśnych jeżyn
1,5 kg cukru trzcinowego
łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
Aksamitny dżem z leśnych jeżyn z dodatkiem cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżyny zasypuję połową cukru, mieszam i pozostawiam na 2-3 godziny, by puściły sok.
Gdy puszczą sok zagotowuję.
Następnie sok przecedzam przez gęste sito, aby oddzielić owoce od soku. Gorące jeżyny przecieram przez sito lub za pomocą przecieraka.
2.Do uzyskanego musu jeżynowego dodaję cynamon, sok cytrynowy i wsypuję resztę cukru. Dokładnie mieszam i ciągle mieszając gotuję na średnim ogniu około 5 minut.
3.Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoiczków, zamykam . Najłatwiej to zrobić za pomocą lejka z szerokim wlewem, wtedy brzegi słoiczka pozostają czyste.
4.Zamknięte słoiczki przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Wystudzone sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i odstawiam w suche, ciemne miejsce.
Komentarze