Aksamitny dżem z leśnych jeżyn z dodatkiem cynamonu

3.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealnie gładki dżem jeżynowy doskonale komponuje się z goframi, naleśnikami lub jako nadzienie do pączków. Dodatek cynamonu sprawia, że smak i aromat staje się jeszcze bardziej wyrazisty.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 l leśnych jeżyn
    1,5 kg cukru trzcinowego
    łyżeczka mielonego cynamonu
    2 łyżki soku cytrynowego
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dżemy

Aksamitny dżem z leśnych jeżyn z dodatkiem cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem 1. Jeżyny zasypuję połową cukru, mieszam i pozostawiam na 2-3 godziny, by puściły sok.
    Gdy puszczą sok zagotowuję.
    Następnie sok przecedzam przez gęste sito, aby oddzielić owoce od soku. Gorące jeżyny przecieram przez sito lub za pomocą przecieraka.
  • dżem 2. Do uzyskanego musu jeżynowego dodaję cynamon, sok cytrynowy i wsypuję resztę cukru. Dokładnie mieszam i ciągle mieszając gotuję na średnim ogniu około 5 minut.
  • dżem 3. Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoiczków, zamykam . Najłatwiej to zrobić za pomocą lejka z szerokim wlewem, wtedy brzegi słoiczka pozostają czyste.
  • dżem 4. Zamknięte słoiczki przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
    Wystudzone sprawdzam czy są szczelnie zamknięte i odstawiam w suche, ciemne miejsce.

Porady

Pozostały sok nalewam do butelek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Cukier trzcinowy Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować