Dżem z leśnych jeżyn

0 (0 ocen)

Niezwykle smaczny dżem z aromatycznych, pachnących lasem jeżyn. Warto poświęcić trochę czasu i przetrzeć przez sito, bo wysiłek się opłaca.

Składniki:

  • 1 kg jeżyn
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z leśnych jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone jeżyny umieścić w garnku z grubym dnem i zacząć podgrzewać. Rozgnieść owoce tłuczkiem do ziemniaków i smażyć, aż owoce całkiem się rozpadną. Można dodatkowo zmiksować trochę blenderem. Przetrzeć przez sito i wlać z powrotem do garnka. Wsypać cukier (ilość orientacyjna) i smażyć do uzyskania gęstej konsystencji. Nawet parę godzin. Gorący, wrzący dżem przekładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcać i odstawiać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować