DŻEM z KAKI (MARMELLATA di CACHI)

4.48 (202 ocen)

  • 20 min

Kaki zwany również persymona to owoc o pięknym pomarańczowym kolorze.Teraz własnie jest na nie sezon i postanowiłam zrobić ten dżemik. Wyszedł pyszny, słodki o niepowtarzalnym smaku. Dżem idealny do świeżego pieczywa, na tosty lub do sucharków. Myślę, że będzie idealnym nadzieniem do wypieków.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 dojrzałe, miękkie owoce persymony (kaki)
    1 szklanka cukru
    sok i skórka z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem z kaki (marmellata di cachi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KAKI, PERSYMONA 1. Owoce umyć, obrać cienko ze skórki. Zblendowa lub rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków.
  • 2. Włożyć do garnka, dodać sok i drobno startą skórkę (tylko żółtą część) z cytryny i cukier, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 min. od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Gotowy, gorący dżem przełożyć do sterylnych słoiczków, zakręcić i postawić je do góry dnem. Dla pewność można zagotować słoiki. Po ostygnięciu nadaje się od razu do jedzenia. Dżem można przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
    Buon Appetito!

Porady

Zamiast cytryny można użyć soku i skórki z pomarańczy, można urozmaicić szczyptą cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować