Dżem z głogu

4.49 (193 ocen)

Dżem z owoców głogu ma specyficzny smak nieco podobny do jarzębiny. Nie jest bardzo wyrazisty jak choćby truskawkowy czy wiśniowy ale mimo tego bardzo smaczny. Co więcej głóg zawiera flawonoidy i procyjanidy oraz witaminę C dzięki czemu działa rozkurczająco na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych ora

Składniki:

  • 500g głogu
    250g cukru
    płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem z głogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem z głogu 1. Głóg myjemy, oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Najłatwiej jest to zrobić ściskając owoc palcami i wyciskając pestkę. Owoce pozbawione pestek zalewamy woda tak aby pokryła je całkowicie. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dosypujemy cukier i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu. Dodajemy kwasek cytrynowy. Gotujemy aż dżem stanie się szklisty i gęsty.
    Słoiki wyparzamy lub stylizujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.
    Gorący dżem nakładamy do przygotowanych słoików. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Jeśli nie mamy cierpliwości do wyciągania pestek z głogu możemy ugotować całe owoce i przetrzeć je przez sito a następnie dodać cukier i postępować jak w przepisie. Dżem będzie aksamitny i gładki, bez kawałków owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować