1 kg jabłek, u mnie Delicjusz
1 kg gruszek, u mnie Klapsa
1 kg sliwek węgierek
1 cytryna, dałam sok z 0,5 dużej cytryny
30- 40 dag cukru, dałam 0,5 kg
15-20 dag płatków migdałowych, dałam 20 dag.
Dżem wieloowocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sliwki wydrylować i pokroić , ja wolałam zemleć w maszynce do mięsa
Jabłka i gruszki obrać i pokroić w plasterki, odrzucając gniazda nasienne.
Przełożyć owoce do rondla z grubym dnem, prażyć ok. 15 minut.
Potem dodać cukier, wymieszać i smażyć bez pokrywki ok. 30 minut.
Jak zaczną się rozpadać zmiksować blenderem podręcznym.
Gotować do zgęstnienia.
Następnie nadal smażąc dodać sok z cytryny i pokruszone płatki migdałowe.
Wymieszać i smażyć jeszcze ok. 5 minut.
Przełożyć do słoików.
Pasteryzować ok. 10 minut.
Z tej porcji otrzymałam 5 słoiczków półlitrowych
Komentarze