Dżem wieloowocowy

4.5 (180 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Z przepisu siostry Anastazji

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg jabłek, u mnie Delicjusz
    1 kg gruszek, u mnie Klapsa
    1 kg sliwek węgierek
    1 cytryna, dałam sok z 0,5 dużej cytryny
    30- 40 dag cukru, dałam 0,5 kg
    15-20 dag płatków migdałowych, dałam 20 dag.
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem wieloowocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem wieloowocowy 1. Sliwki wydrylować i pokroić , ja wolałam zemleć w maszynce do mięsa
    Jabłka i gruszki obrać i pokroić w plasterki, odrzucając gniazda nasienne.
    Przełożyć owoce do rondla z grubym dnem, prażyć ok. 15 minut.
    Potem dodać cukier, wymieszać i smażyć bez pokrywki ok. 30 minut.
    Jak zaczną się rozpadać zmiksować blenderem podręcznym.
    Gotować do zgęstnienia.
    Następnie nadal smażąc dodać sok z cytryny i pokruszone płatki migdałowe.
    Wymieszać i smażyć jeszcze ok. 5 minut.
    Przełożyć do słoików.
    Pasteryzować ok. 10 minut.
    Z tej porcji otrzymałam 5 słoiczków półlitrowych
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować