Dżem wieloowocowy z lawendą

0 (0 ocen)

Zrobiłam dżem wieloowocowy i dodałam trochę suszonych kwiatów lawendy. Zapach jaki był przy robieniu obłędny a sam dżem smakuje wyśmienicie.

Składniki:


  • 300 g gruszek*
    300 g jabłek*
    300 g jeżyn
    100 g borówki amerykańskiej
    0,5 łyżeczki kwiatów lawendy
    1 cukier żelujący 3:1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem wieloowocowy z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki i jabłka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka dodać umyte jeżyny, borówki i zasypać cukrem żelującym. Wymieszać i mieszając doprowadzić do wrzenia. Wsypać kwiaty lawendy i mieszając gotować około 10 minut, żeby owoce były miękkie. Zdjąć z ognia i częściowo dżem zmiksować blenderem ale pozostawić trochę owoców w całości. Ponownie zagotować i gorący dżem rozlać do słoików. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 5 minutach odwrócić i pozostawić do ostudzenia. Zimny wynieść do piwnicy.

Porady

*Waga owoców jest po oczyszczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lawenda Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować