Dżem truskawkowo-poziomkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączenie truskawek z poziomkami powoduje zupełnie inny smak dżemu truskawkowego, nabiera aromatycznego smaku z nutką poziomki.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg truskawek
    0,5 kg poziomek
    3 żel-fiksy
    1,5 kg cukru
    0,5 sparzonej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dżem truskawkowo-poziomkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki i poziomki 1. Owoce dokładnie oczyszczamy pod wodą oraz z szypułek. Truskawki wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i żel-fiks. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie dopiero dodajemy poziomki , wkrapiamy sok z cytryny i gotujemy około 15 minut. Jeśli dodamy wcześniej poziomki to owoc może nam się rozgotować. Gotowy gorący dżem przelewamy do czystych i wyparzonych słoików. Po napełnieniu zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Poziomki Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować