Dżem malinowo-aroniowy

0 (0 ocen)

Zazwyczaj aronię w przetworach łączyłam z jabłkiem, czy cytryną. W takim zestawieniu traciła ona swój cierpki smak. Tym razem dla odmiany w duecie z aronią wystąpiły maliny. Efekt wyszedł rewelacyjny.Dla tych , którzy jeszcze nie przekonali się do aronii, polecam takie połączenie smaków!

Składniki:

  • Składniki:
    • 700 gram owoców aronii,
    • 900 gram malin,
    • 500 gram cukru,
    • 1 duża cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem malinowo-aroniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana aronia 1. Aronię przepłukujemy i osuszamy.
  • przygotowane składniki 2. Maliny przebieramy. Gotowe owoce łączymy ze sobą i zasypujemy cukrem. Tak przygotowane stawiamy na ogniu, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy.
  • zagotowanie 3. Owoce smażymy na wolnym ogniu około 1- 1,5 godziny (do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu).
  • miksowanie 4. Gdy aronia zmięknie całość delikatnie miksujemy, by rozbić jej owoce.
  • porcjowanie 5. W trakcie smażenie dżem co jakiś czas mieszamy, zwłaszcza pod koniec, gdy nadmiar płynu zostanie zredukowany. Gotowy dżemik przekładamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie je zamykamy.
    Dżem dodatkowo pasteryzujemy około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na: dżem z pigwy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować