Dżem jabłkowo - aroniowy

  • wyświetlono: 1286 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Owoce zamknięte w słoiku, czyli kolejna propozycja dżemu.

Kasja1986

Składniki


kg jabłek najlepiej antonówka
sok z 1 cytryny
pół kg aronii
pół szklanki soku z czarnej porzeczki (u mnie świeżo wyciśnięty)
1/4 szklanki wody
kg cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem jabłkowo - aroniowy

  • 1. Obrane i pokrojone jabłka (antonówki) skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy około 10 minut. Dodajemy aronię, sok z porzeczki, wodę i cukier. Mieszając gotujemy około 40 minut.Gorący dżem przekładamy do wyparzonych i odkażonych spirytusem słoików. Odwracamy do góry dnem i czekamy do przestudzenia. Odstawiamy w suche, chłodne i zaciemnione miejsce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

DŻEM JABŁKOWY

Dodane przez: Aga72

DŻEM JABŁKOWY

smaczny i zdrowy

image-1kdkpmp

Dodane przez: annau

Dżem jabłkowy

Tani, smaczny a przede wszystkim...

Dżem jabłkowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Dżem jabłkowy

Można powiedzieć, że jabłka to...

Dżem jabłkowy z cynamonem

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Dżem jabłkowy z cynamonem

Gęsty dżem jabłkowy z nutką cynamonu...

Dżem jabłkowo-gruszkowy

Dodane przez: Anitka0804

Dżem jabłkowo-gruszkowy

Jesienny dżemik. Może służyć też...

Dżem śliwkowo- jabłkowy

Dodane przez: agazlotko

Dżem śliwkowo- jabłkowy

W tym roku mam bardzo dużo śliwek,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE