Dżem jabłkowo - aroniowy

4.49 (195 ocen)

Owoce zamknięte w słoiku, czyli kolejna propozycja dżemu.

Składniki:


  • kg jabłek najlepiej antonówka
    sok z 1 cytryny
    pół kg aronii
    pół szklanki soku z czarnej porzeczki (u mnie świeżo wyciśnięty)
    1/4 szklanki wody
    kg cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem jabłkowo - aroniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i pokrojone jabłka (antonówki) skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy około 10 minut. Dodajemy aronię, sok z porzeczki, wodę i cukier. Mieszając gotujemy około 40 minut.Gorący dżem przekładamy do wyparzonych i odkażonych spirytusem słoików. Odwracamy do góry dnem i czekamy do przestudzenia. Odstawiamy w suche, chłodne i zaciemnione miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować