Dżadżyk

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś zapraszam na dżadżyk turecki czyli jogurt z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. Dżadżyk bardzo przypomina greckie tzatziki i świetnie komponuje się grillowanym mięsem, ale także z pieczonymi warzywami. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają go jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 duży ogórek
    - 500 g jogurtu greckiego
    - 1 ząbek czosnku
    - 20 g świeżego koperku
    - sól morska
    - świeżo mielony pieprz
    - oliwa z oliwek (do skropienia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Dżadżyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżadżyk 1. Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę, a następnie starannie odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Wkładamy ogórka do miseczki, dodajemy jogurt i mieszamy.
  • 2. Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek, wszystko starannie mieszamy i doprawimy do smaku solą morską oraz pieprzem. Przed podaniem dżadżyk skrapiamy oliwą z oliwek. Życzę smacznego! :)

Porady

Dżadżyk świetnie smakuje także jako dodatek do kanapek, frytek, pity lub pizzy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować