Dyniowy torcik z masą batatową

  • wyświetlono: 449 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To niezwykłe połączenie smaków - doskonały przykład smakowitego, urzekającego swoją harmonijną słodyczą ciasta na bazie..WARZYW. Nikt nie zgadnie, że ta pyszna, intensywnie pomarańczowa masa zrobiona jest z ziemniaków- słodkich batatów. Piękny kolor bez żadnych sztucznych barwników. Autorski przepis

Ewa Mróz
  • 100min

Składniki

Na ciasto:
· 500 g dyni
· 200 g mąki orkiszowej
· 250 g brązowego cukru
· 0,5 szklanki oleju
· 4 jajka
· 100 g płatków migdałowych
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· skórka z cytryny
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
· szczypta soli
Na masę:
· 200 g miękkiego masła
· 500 g batatów
· łyżka ekstraktu z wanilii
· sok z 2 cytryn
· 1,75 szklanki mleka
· 250 g brązowego cukru
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowy torcik z masą batatową

  • Miksowanie ciasta z dynią1. Ciasto- Obraną dynię ucieramy na tarce o dużych oczkach. W misce robota łączymy sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, dodajemy dynię.
  • 2. Przy włączonym na najniższych obrotach mikserze dodajemy powoli żółtka, olej.
  • 3. Na koniec dosypujemy skórkę otartą z cytryny oraz płatki migdałowe, krótko miksujemy.
  • Czyste ciasto dyniowe4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z ciastem. Masę przelewamy do silikonowej foremki o średnicy ok. 26 cm (jeśli używamy zwykłej tortownicy należy wsmarować ją masłem i wysypać mąką). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut - do momentu tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Wystudzone możemy oblać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ja jednak proponuję nieco wykwintniejszą formę "wykończenia" tego ciasta.
  • Puree batatowe5. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (wody nie solimy). Wystudzone bataty ubijamy za pomocą tłuczka, następnie przecieramy przez sito.
  • Batatowy budyń6. Mleko gotujemy z cukrem na niewielkim płomieniu do momentu, aż uzyskamy karmelową, gęstą masę - ok. 30 minut. Do mleka z cukrem dodajemy przetarte bataty wymieszane z mąką ziemniaczaną. Jeszcze chwilę gotujemy batatowy budyń. Masę studzimy.
  • 7. Masło miksujemy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy batatową masę oraz sok z cytryny. Kremem zdobimy dyniowy placek. Torcik podajemy schłodzony. Smacznego!

Porady

Torcik ładnie wygląda ozdobiony specjalnymi czekoladowymi paciorkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatatortCiastoświętaDyniaziemniakmasa ziemniaczanabatatSwiateczne ciastoziemniak na słodko
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort straciatella z masa czekoladową i bakaliami

Dodane przez: 2milutka

Torcik straciatella z masą czekoladową i...

Tort powstał spontanicznie. Jest...

image-28q5xko

Dodane przez: xamelka1

Torcik z dwoma masami: maślaną i cytrynową

Trochę pracochłonny,ale dla smaku...

Torcik truskawkowy z masą marshmallow

Dodane przez: RedakcjaPP

Torcik truskawkowy z masą marshmallow

Ten wytworny i jednocześnie łatwy...

Torcik z musem truskawkowym i masą z serka homogenizowanego

Dodane przez: KatarzynaJ

Torcik z musem truskawkowym i masą z serka...

Po prostu rozpływa się w ustach....

Torcik z truskawkami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Torcik z truskawkami i domową masą budyniową

W sezonie truskawkowym to ciasto...

Torcik

Dodane przez: Joatar

Torcik z masą czekoladową i wiśniami

Uwielbiam połączenie czekolady...