Dyniowy sernik z nutą pomarańczy na korzennym spodzie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pyszny i efektowny sernik który rozpływa się w ustach. Jego zdobienie pomarańczową polewą i czekoladowymi pajączkami idealnie się sprawdzi w klimaty Halloween.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • okrągła tortownica 28 cm
    papier do pieczenia

    Spód:

    225 g maki pszennej
    75 g cukru
    1,5 łyżeczki miodu
    1 duże jajko klasa "L"
    1 łyżeczka sody
    110 g masła / margaryny
    1 łyżka przyprawy korzennej

    masa dyniowo serowa:

    150 g roztopionego masła / margaryny
    1 kg twarogu sernikowego
    200 g cukru
    5 dużych jajek klasa "L"
    2 opakowania 35 g budyniu waniliowego bez cukru
    350 g zmiksowanej pulpy z pieczonej dyni Hokkaido
    otarta skórka z 1 pomarańczy

    drip pomarańczowy:

    200 g białej czekolady
    50 ml śmietany kremówki 30-36%
    1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy

    dekoracja:

    czekoladowe pisaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto z dyni

Dyniowy sernik z nutą pomarańczy na korzennym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto zarób ciasto i wyłóż nim dno tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

    Całe jajka bez oddzielania żółtek od białek ubij wraz z cukrem na puch. Dodaj ser, roztopiony i przestudzony tłuszcz, pulpę z pieczonej dyni oraz wsyp budyń, a także dodaj otartą skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Gotową masę serowo - dyniową wylej na przygotowany nieupieczony spód i piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temp.180 stopni przez 30 minut. Wyjmij po 30 minutach na 10 minut poza piekarnik. Po 10 minutach gdy ciasto przestygło ponownie je wsadź na kolejne 30 minut i gotowe. ( jeśli środek jest za płynny do dopiecz o dodatkowe 10 min. ) Kiedy ciasto będzie stygło przygotuj polewę.

    Do rondelka połam białą czekoladę, dodaj kurkumę oraz wlej śmietankę kremówkę. Całość rozpuszczaj nad kąpielą wodą do całkowitego połączenia się składników.

    Gotową i przestudzoną polewą polej wierzch zimnego sernika i wstaw do lodówki do stężenia na 2-3 godz. Po tym czasie możesz już wierzch dekorować czekoladowymi pisakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sernik

To może cię zainteresować