To pyszny i efektowny sernik który rozpływa się w ustach. Jego zdobienie pomarańczową polewą i czekoladowymi pajączkami idealnie się sprawdzi w klimaty Halloween.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
okrągła tortownica 28 cm
papier do pieczenia
Spód:
225 g maki pszennej
75 g cukru
1,5 łyżeczki miodu
1 duże jajko klasa "L"
1 łyżeczka sody
110 g masła / margaryny
1 łyżka przyprawy korzennej
masa dyniowo serowa:
150 g roztopionego masła / margaryny
1 kg twarogu sernikowego
200 g cukru
5 dużych jajek klasa "L"
2 opakowania 35 g budyniu waniliowego bez cukru
350 g zmiksowanej pulpy z pieczonej dyni Hokkaido
otarta skórka z 1 pomarańczy
drip pomarańczowy:
200 g białej czekolady
50 ml śmietany kremówki 30-36%
1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
Dyniowy sernik z nutą pomarańczy na korzennym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto zarób ciasto i wyłóż nim dno tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Całe jajka bez oddzielania żółtek od białek ubij wraz z cukrem na puch. Dodaj ser, roztopiony i przestudzony tłuszcz, pulpę z pieczonej dyni oraz wsyp budyń, a także dodaj otartą skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Gotową masę serowo - dyniową wylej na przygotowany nieupieczony spód i piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temp.180 stopni przez 30 minut. Wyjmij po 30 minutach na 10 minut poza piekarnik. Po 10 minutach gdy ciasto przestygło ponownie je wsadź na kolejne 30 minut i gotowe. ( jeśli środek jest za płynny do dopiecz o dodatkowe 10 min. ) Kiedy ciasto będzie stygło przygotuj polewę.
Do rondelka połam białą czekoladę, dodaj kurkumę oraz wlej śmietankę kremówkę. Całość rozpuszczaj nad kąpielą wodą do całkowitego połączenia się składników.
Gotową i przestudzoną polewą polej wierzch zimnego sernika i wstaw do lodówki do stężenia na 2-3 godz. Po tym czasie możesz już wierzch dekorować czekoladowymi pisakami.
Komentarze