Dyniowy dysk z drobiowo-groszkowym środkiem

  • wyświetlono: 195 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pierwszy raz piekłam dynię figolistną. Miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor, a skórka jest zielona. Te dynie mają wydłużony kształt i można kroić po kawałku w poprzek. Jest bardzo smaczna.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

dynia figolistna 800 g
2 łyżki oleju rzepakowego
zioła prowansalskie i sól do oprószenia

zmielony filet z piersi indyka 400 g
łyżka przyprawy po staropolsku
bułka kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta
puszka zielonego groszku
2 łyżki pestek dyni
pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku

2-3 łyżki startego żółty ser do posypania ( u mnie radamer )
2 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni

Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowy dysk z drobiowo-groszkowym środkiem

  • Dynia figolistna1. Z plastra dyni usunąć środek z pestkami. Delikatnie posmarować olejem rzepakowym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym też lekko posmarowanym olejem. Oprószyć solą i ziołami prowansalskimi.
    Zmielone mięso z indyka pomieszać z mokrą kajzerką. Dodać przyprawę po staropolsku, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Do wyrobionego mięsa dodać delikatnie groszek z puszki, wcześniej osączony na sicie i pestki dyni. Tak przygotowanym mięsem wypełnić środek dyniowej obręczy.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę 15 min. Dynia musi być upieczona.
    Jeszcze gorącą posypać drobno startym żółtym serem, żeby się ser rozpuścił, albo wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika.
    Posypać uprażonymi pestkami.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ser żółtyfilet z indykaDyniazielony groszekpestki dynidynia pieczonapieczona dyniadynia figolistnadynia pieczona z mięsempieczona dynia z mięsem

Komentarze

Podobne przepisy

gulasz drobiowo - dyniowy

Dodane przez: kiciax1

Gulasz drobiowo - dyniowy

Prosty, szybki i bardzo smaczny

image-08jqenv

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

"Tatar" smażony z jajkiem w środku

Prawdziwego nigdy nie jadłam, podobno...

Szwajcar II

Dodane przez: Agiatis

Szwajcar - czyli schabowy z żółtym serem...

Kolejna wersja schabowego, tym...

image-1acf6u8

Dodane przez: kuchcik89

Kotleciki drobiowo-warzywne z piekarnika

Lubię kotleciki, w których mięso...

burger

Dodane przez: Kasja1986

Burger z jajkiem sadzonym w środku

Burger z sarniny w środku skrywa...

Pieczeń rzymska z jajkiem

Dodane przez: agazlotko

Pieczeń rzymska z jajkiem w środku

Pieczeń idealna na ciepło jak i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE