Pierwszy raz piekłam dynię figolistną. Miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor, a skórka jest zielona. Te dynie mają wydłużony kształt i można kroić po kawałku w poprzek. Jest bardzo smaczna.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
dynia figolistna 800 g
2 łyżki oleju rzepakowego
zioła prowansalskie i sól do oprószenia
zmielony filet z piersi indyka 400 g
łyżka przyprawy po staropolsku
bułka kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta
puszka zielonego groszku
2 łyżki pestek dyni
pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku
2-3 łyżki startego żółty ser do posypania ( u mnie radamer )
2 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni
Dyniowy dysk z drobiowo-groszkowym środkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z plastra dyni usunąć środek z pestkami. Delikatnie posmarować olejem rzepakowym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym też lekko posmarowanym olejem. Oprószyć solą i ziołami prowansalskimi.
Zmielone mięso z indyka pomieszać z mokrą kajzerką. Dodać przyprawę po staropolsku, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Do wyrobionego mięsa dodać delikatnie groszek z puszki, wcześniej osączony na sicie i pestki dyni. Tak przygotowanym mięsem wypełnić środek dyniowej obręczy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę 15 min. Dynia musi być upieczona.
Jeszcze gorącą posypać drobno startym żółtym serem, żeby się ser rozpuścił, albo wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Posypać uprażonymi pestkami.
Smacznego.
Komentarze