TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM

  • wyświetlono: 1192 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort z kremem maślanym i z rozetkami RÓŻA. Tort z takim kremem maślanym, bardzo dawno robiłam. Chciałam przypomnieć jak smakuje, nawet wyszedł niezły.

Babcia Tereska
  • 16 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt :
-5 jaj
-170 g. cukru
-85 g. mąki tortowej
-85 g. maki ziemniaczanej
-1 czubata łyżeczka proszku do piecz.
-1 cukier waniliowy

nasączenie:
-220 g. 100 % owoców wiśni

masa budyniowo-maślana:
-3/4 l. mleka
-2 budynie waniliowe
-2 żółtka
-200 g. masła
-100 g. cukru pudru

obłożenie i rozetki:
-500 ml. śmietanki 30 %
-1,5 kremu waniliowego do tortów w proszku
-125 g. serka mascarpone

Sposób przygotowania przepisu:

TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM

  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy 25 cm.(posmarowanej tylko na dole, lub z wyciętym kołem papieru do pieczenia.) Piec w 175*C ok.25-30 min. Po upieczeniu, odstawić na 5-7 min. obkroić przy boku w tortownicy. Obrócić na ręcznik,zdjąć tortownicę i papier. Zostawić do wystygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.
  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM2. Dół biszkoptu ułożyć na paterze. Posmarować połową musu wiśniowego.
  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM3. masa-Rozmieszać budyń z żółtkami i 1/3 szklanki mleka.Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Można studzić, często mieszając, zapobiegnie to tworzeniu się skórki.Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem.Potem dodawać po łyżce budyniu, ciągle miksując.Połową masy posmarować tort.
  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM4. Przykryć 2 blatem biszkoptowym i posmarować resztą musu wiśniowego.
  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM5. Wyłożyć resztę masy.
  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM6. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić.
  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM7. krem śmietankowy-Zmiksować śmietankę z kremem w proszku, potem serkiem. Posmarować cienko cały tort.Przełożyć resztę kremu do rękawa cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki w kształcie różyczek po całym torcie. Tort schłodzić w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptTORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEMmasa maślano-budyniowarozetki róża

Komentarze

Podobne przepisy

tort drip

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort okolicznościowy z Dripem

Z takim tortem udałam się na urodziny...

Tort owocowy z czekoladą

Dodane przez: Skotka

Tort owocowy z czekoladą

Pyszny letni deser z dużą ilością...

Tradycyjna drożdżówka z rabarbarem i truskawkami

Dodane przez: Joanna Kryla

Tradycyjna drożdżówka z rabarbarem i truskawkami

Wspomnienie dzieciństwa-kawał drożdżówki,...

image-04ji6p9

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

CROSTATA czyli TRADYCYJNE WŁOSKIE KRUCHE...

Klasyczne Włoskie ciasto, które...

TORT SEROWY Z OWOCAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SEROWY Z OWOCAMI

Tort urodzinowy-serowy z biszkoptem....

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Tort dla dzieci na imprezę urodzinową....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE