TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort z kremem maślanym i z rozetkami RÓŻA. Tort z takim kremem maślanym, bardzo dawno robiłam. Chciałam przypomnieć jak smakuje, nawet wyszedł niezły.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt :
    -5 jaj
    -170 g. cukru
    -85 g. mąki tortowej
    -85 g. maki ziemniaczanej
    -1 czubata łyżeczka proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy

    nasączenie:
    -220 g. 100 % owoców wiśni

    masa budyniowo-maślana:
    -3/4 l. mleka
    -2 budynie waniliowe
    -2 żółtka
    -200 g. masła
    -100 g. cukru pudru

    obłożenie i rozetki:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -1,5 kremu waniliowego do tortów w proszku
    -125 g. serka mascarpone
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort z tradycyjnym środkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM 1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy 25 cm.(posmarowanej tylko na dole, lub z wyciętym kołem papieru do pieczenia.) Piec w 175*C ok.25-30 min. Po upieczeniu, odstawić na 5-7 min. obkroić przy boku w tortownicy. Obrócić na ręcznik,zdjąć tortownicę i papier. Zostawić do wystygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.
  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM 2. Dół biszkoptu ułożyć na paterze. Posmarować połową musu wiśniowego.
  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM 3. masa-Rozmieszać budyń z żółtkami i 1/3 szklanki mleka.Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Można studzić, często mieszając, zapobiegnie to tworzeniu się skórki.Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem.Potem dodawać po łyżce budyniu, ciągle miksując.Połową masy posmarować tort.
  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM 4. Przykryć 2 blatem biszkoptowym i posmarować resztą musu wiśniowego.
  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM 5. Wyłożyć resztę masy.
  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM 6. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić.
  • TORT Z TRADYCYJNYM ŚRODKIEM 7. krem śmietankowy-Zmiksować śmietankę z kremem w proszku, potem serkiem. Posmarować cienko cały tort.Przełożyć resztę kremu do rękawa cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki w kształcie różyczek po całym torcie. Tort schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować