Tort z tradycyjnym środkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy 25 cm.(posmarowanej tylko na dole, lub z wyciętym kołem papieru do pieczenia.) Piec w 175*C ok.25-30 min. Po upieczeniu, odstawić na 5-7 min. obkroić przy boku w tortownicy. Obrócić na ręcznik,zdjąć tortownicę i papier. Zostawić do wystygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.
2.Dół biszkoptu ułożyć na paterze. Posmarować połową musu wiśniowego.
3.masa-Rozmieszać budyń z żółtkami i 1/3 szklanki mleka.Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Można studzić, często mieszając, zapobiegnie to tworzeniu się skórki.Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem.Potem dodawać po łyżce budyniu, ciągle miksując.Połową masy posmarować tort.
4.Przykryć 2 blatem biszkoptowym i posmarować resztą musu wiśniowego.
5.Wyłożyć resztę masy.
6.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić.
7.krem śmietankowy-Zmiksować śmietankę z kremem w proszku, potem serkiem. Posmarować cienko cały tort.Przełożyć resztę kremu do rękawa cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki w kształcie różyczek po całym torcie. Tort schłodzić w lodówce.
Komentarze