Dyniowo-bakaliowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, kakao, skórką cytrynową i startym na tarce żółtkiem. Posiekać z masłem. Wbić surowe żółtko, wlać sok z cytryny i dodać płatki migdałowe. Szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godz.
2.Dynię pokroić w kostkę. Masło stopić w rondlu, dodać dynię i dusić, aż zmięknie i zacznie się rozpadać (ok. 15-20 minut). Dodać mleko w proszku iż zmiksować. Wlać sok z cytryny i śmietankę. Dodać dżem, cynamon, skórkę cytrynową i bakalie. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do masy dyniowej dodać żółtko, wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
3.Ciasto podzielić na pół. Jedną polówką wyłożyć małą formę do ciast, podnosząc brzegi. Nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 200 st. Na tartę wyłożyć masę dyniową, podpiec kolejne 15 minut. W tym czasie z pozostałego, rozwałkowanego ciasta wyciąć radełkiem paseczki. Wyjąć tartę z piekarnika, poukładać na jej wierzchu paseczki ciasta. Piec jeszcze ok. 10-15 minut. Udekorować bakaliami.
Komentarze