STRUCLA BAKALIOWA

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Rozpływająca się w ustach drożdżowa rolada, z bakaliowo-pomarańczowym nadzieniem...

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    400 g mąki
    20 g świeżych drożdży
    100 g cukru
    250 ml mleka
    80 g masła
    1 jajko
    Szczypta soli
    Nadzienie:
    Sok z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
    100 g orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
    50 g rodzynek
    30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    50 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Ciasto drożdżowe Strucla

Strucla bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy zagłębienie do którego rozkruszamy drożdże. Posypujemy je odrobiną cukru.
    2. W rondelku lekko podgrzewamy mleko z masłem (nie powinno być za gorące !)
    3. Wlewamy odrobinę mieszanki do zagłębienia i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy pozostałą część mleka z masłem, jajko i cukier. Mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy szczyptę soli. Ciasto najlepiej wymieszać ręką do połączenia składników ( ciasto będzie kleiste i lekko lejące- ale takie ma być )
    4. Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1h do podwojenia objętości.
    5. W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie. Orzechy siekamy drobno lub miksujemy z cukrem i sokiem z pomarańczy lub mandarynek.
    6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
    7. Rozwałkowujemy je na owal o wymiarach 35cm x 24cm.
    8. Placek smarujemy roztopionym masłem.
    9. Za pomocą noża tniemy boki na cienkie paski- zostawiając miejsce na środku na nadzienie
    10. Na środek nakładamy nadzienie bakaliowe i zaplatamy struclę.
    11. Ciasto delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- zostawiamy na 25 min w ciepłym miejscu.
    12. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
    13. Ciasto pieczemy ok. 35-30 min.
    14. Studzimy na metalowej kratce.

Porady

Ciasto można udekorować np. lukrem/ czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować