TARTA BAKALIOWA

0 (0 ocen)

Jesienna tarta dla wielbicieli chrupiących deserów.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    18 dag mąki pszennej
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    20 dag orzechów włoskich
    2 łyżki suszonej żurawiny
    2 łyżki suszonych wiśni
    2 łyżki rodzynek

    Składnik dodatkowy:

    200 g masła (100 gr do ciasta, 100 gr do masy bakaliowej)

    Składniki pomocnicze:
    1 żółtko
    2 łyżki cukru
    6 łyżek wody (3 łyżki do ciasta i 3 łyżki domasy bakaliowej)

    mąka do podsypania ciasta

    Forma do tart: średnica 24 cm


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Do miski wsypać przesianą mąkę,dodać masło (100 gr) pokrojone na mniejsze części i ucierać aż zrobi się piasek.
  • 2. Dodać żółtko oraz wodę (3 łyżki) i ucierać aż zrobi się gładka masa.
  • image-0cnih6p 3. Stolnicę podsypać mąką wyłożyć ciasto, rozwałkować. Za pomocą wałka przenieść na formę.
  • image-1kt149l 4. Ciastem wylepić dobrze boki formy. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  • image-11ext1a 5. Masa bakaliowa: wodę (3 łyżki) zagotować z cukrem, gotować na małym ogniu aż syrop zgęstniej i zredukuje objętość. Dodać masło (100 gr) a następnie śmietankę i nadal gotować do zgęstnienia. Dodać bakalie, chwilę jeszcze pogotować.
  • image-2105u4s 6. Masę bakaliową wyłożyć na podpieczone ciasto, pieczenia 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, Masa bakaliowa powinna "bulgotać" wtedy mamy pewność że tarta jest gotowa,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować