Tarta bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Do miski wsypać przesianą mąkę,dodać masło (100 gr) pokrojone na mniejsze części i ucierać aż zrobi się piasek.
2.Dodać żółtko oraz wodę (3 łyżki) i ucierać aż zrobi się gładka masa.
3.Stolnicę podsypać mąką wyłożyć ciasto, rozwałkować. Za pomocą wałka przenieść na formę.
4.Ciastem wylepić dobrze boki formy. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
5.Masa bakaliowa: wodę (3 łyżki) zagotować z cukrem, gotować na małym ogniu aż syrop zgęstniej i zredukuje objętość. Dodać masło (100 gr) a następnie śmietankę i nadal gotować do zgęstnienia. Dodać bakalie, chwilę jeszcze pogotować.
6.Masę bakaliową wyłożyć na podpieczone ciasto, pieczenia 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, Masa bakaliowa powinna "bulgotać" wtedy mamy pewność że tarta jest gotowa,
Komentarze