Tarta bakaliowa z nutą śmietankową

  • wyświetlono: 467 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tarta troszkę "coś z niczego" :) Mimo to jest naprawdę wyjątkowa! Nie za słodka, krucha, ze smaczną nutą śmietankową. Polecam!

akrobatka22

Składniki

Ciasto:
1 szkl mąki pszennej (160 g)
80 g zimnego masła
90 g kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie bakaliowe:
130 g orzeszków ziemnych (waga po obraniu)
100 g rodzynków+ gorąca woda do namoczenia

Warstwa śmietankowa:
150 g śmietany 18%
1,5 łyżki cukru pudru
3 łyżki wiórek kokosowych


DO WYMAGAŃ KONKURSU

Składniki podstawowe z zestawu:
1 szkl mąki pszennej (160 g)
240 g kwaśnej śmietany 18%
130 g orzeszków ziemnych (waga po obraniu)
100 g rodzynków
3 łyżki wiórek kokosowych

Składnik podstawowy dodatkowy:
80 g zimnego masła

Składniki robocze:
1,5 łyżki cukru pudru
gorąca woda do namoczenia rodzynków

Dekoracja:
_____

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta bakaliowa z nutą śmietankową

  • 1. Ciasto: Składniki zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić całą noc w lodówce.
  • 2. Nadzienie bakaliowe: Rodzynki wsypać do miski, zalać gorącą wodą do pokrycia. Przykryć talerzykiem i pozostawić na całą noc do namoczenia. Orzeszki ziemne drobno pokruszyć przy pomocy wałka lub krótko zmiksować w malakserze, by otrzymać konsystencje piasku. Nie miksować zbyt długo, by nie powstało masło orzechowe :) Kawałki orzechów mają smacznie chrupać pod zębami.
  • 3. Namoczone rodzynki odsączyć z wody, a następnie zmiksować blenderem. Dodać orzeszki, zmiksować do połączenia składników.
  • 4. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wykleić nim keksówkę o długości 30 cm, wcześniej wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Dobrze wykleić zarówno dno, jak i boki formy (boki do 2 cm wysokości). Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Ciasto umieścić w lodówce na 10-15 minut.
  • 5. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Spód tarty podpiec przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
  • 6. Warstwa śmietankowa: Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem.
  • 7. Na ostudzony spód wyłożyć nadzienie bakaliowe, wyrównać. Piec przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i wylać na nadzienie warstwę śmietankową. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Tartę zapiekać jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż kokos lekko się zarumieni, a warstwa śmietankowa się zetnie.

    Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciewiórki kokosowerodzynkibakalieorzeszki ziemneśmietana 18przepis_miesiąca1000kreatywne_gotowanie11

Komentarze

Podobne przepisy

image-18sh67r

Dodane przez: Agnieszka Z.-W.

tarta śliwkowa z nutą pikanterii

Coś dla osób, które lubią słodycze...

tarta1

Dodane przez: klaudia1984

Krucha tarta z cytryną pod śmietankową kołderką..

Krucha tarta z budyniem cytrynowym,...

tarta

Dodane przez: rozaroza

Szybka tarta borówkowa z nutą migdałową

Tarta typu: zagnieść, wyłożyć,...

image-1f1hv3u

Dodane przez: Ewelina Marcin

Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą...

Pachnące imbirem chrupiące ciasto...

Tarta dyniowa z bakaliami1

Dodane przez: PolskaGotuje

Dyniowo-bakaliowa tarta

Tarta z dynią i bakaliami na kruchym,...

tarta1

Dodane przez: PolskaGotuje

Krucha tarta z cytryną pod śmietankową kołderką.....

Tarta na kruchym spodzie z bitą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE