Nalewka bakaliowa

  • wyświetlono: 331 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Idealna nalewka na chłodne wieczory :) Możecie pić ją samodzielnie lub dodać odrobinę nalewki razem z domowym sokiem malinowy do ostudzonej herbaty. Będzie bardzo smacznie i rozgrzewająco :)

AnkaFiranka
  • 30 porcje
  • 300min
  • Łatwy

Składniki

0,5 l woda
200 g cukru (można użyć cukru brązowego)
1 laska wanilii
3-4 goździki
1 kora cynamonu
1 gwiazdka anyżu
szczypta kardamonu
600 ml wódki
500 g bakalii (suszonych jabłek, wiśni, śliwek, żurawiny, moreli, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów itp.)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka bakaliowa

  • 1. Wodę zagotowujemy z cukrem trzcinowym i przyprawami. Gotujemy przez 10 minut, po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy syrop ostygnie, wlewamy spirytus i mieszamy.
  • 2. Do dużego słoja wsypujemy wymieszane bakalie i zalewamy syropem ze spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8 tygodni. W każdym tygodniu 2-3 razy mieszamy nalewkę, potrząsając delikatnie naczyniem.
  • 3. Po upływie tego czasu nalewkę można przecedzić przez gęste sito, a następnie przelać przez filtr do kawy lub gazę. Nalewkę można przechowywać w wyparzonej karafce, butelce w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechybakaliezdrowanalewkaalkoholdomowaz bakaliaminaturalnana odporność
 

Komentarze

Podobne przepisy

nalewka_kawowa

Dodane przez: Jolanta KG

Nalewka kawowa

Jest to przepis mojego narzeczonego,...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Nalewka lodowa

Trunek na pewno już gości u wielu...

Nalewka z owoców głogu

Dodane przez: Kloruś

Nalewka z owoców głogu

Owoce głogu mają wspaniałe właściwości...

Nalewka Ice

Dodane przez: Anitka0804

Nalewka Ice

Nalewka Ice ma bardzo intensywny...

Żurawinowa nalewka

Dodane przez: Jaga85

Żurawinowa nalewka

Ta nalewka rozgrzeje każdego. Ma...

nalewka malinowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka malinowa

Nalewka ta ma piękny kolor i smak...