Gnocchi dyniowe

4.98 (170 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Delikatne, rozpływające się w ustach kluski, polane masełkiem szałwiowym i podane z chrupiącymi listkami. Pyszne i proste danie nie wymagające żadnych innych dodatków.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 150 g dyni piżmowej
    200 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
    1 jajko
    sól, pieprz

    3-4 łyżki masła
    kilka listków świeżej szałwii
Wystaw ocenę:

4.98 (170 ocen)

Zobacz również:

Gnocchi Kopytka Dania główne

Gnocchi dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puree z upieczonej dyni 1. Dynię upiecz w piekarniku aż będzie miękka, może to trwać nawet 50 minut. Obierz ze skórki i ugnieć widelcem na miazgę. Odstaw do ostygnięcia.
  • Gnocchi 2. Puree z dyni wymieszaj z mąką, jajkiem, dodaj trochę soli i pieprzu. Zagnieć elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokrój w kawałki o długości 1,5-2 cm. Każdy spłaszcz lekko widelcem.
  • 3. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko ją posól. Kładź kluski i gotuj do 3-4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • 4. Masło rozpuść, wrzuć listki, i na bardzo małym ogniu usmaż je przez 1-2 minuty. Nie dopuść do spalenia masła bo będzie gorzkie.
  • 5. Gnocchi podawaj z ciepłym masłem szałwiowym i chrupiącymi listkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

To może cię zainteresować